Eveniment

Dependenta Romaniei de cativa finantatori este periculoasa, spune FMI

21.01.2009, 19:19 18

Dependenta economiilor emergente europene, inclusiv cea a Romaniei, de finantarea asigurata de un numar redus de institutii de credit occidentale, poate determina extinderea instabilitatii financiare de la o tara la alta si apoi in statele de origine ale bancilor respective, potrivit unei analize a FMI.

Situatia ar putea aparea in cazul unui soc produs in regiune, care ar crea necesitatea finantarii concomitente a mai multor state, punand in dificultate bancile-mama. Marimea expunerii unor state precum Austria, Belgia, Grecia si Suedia face posibil ca un soc transfrontalier sa mareasca semnificativ riscurile de creditare pentru aceste state, au mai spus analistii Fondului Monetar International.
La nivelul sistemului bancar romanesc, bancile austriece, franceze, italiene, elene si olandeze detin circa 80%. Dificultatile de finantare inregistrate de bancile din regiune sau punerea sub semnul intrebarii a profitabilitatii activelor din regiune ar fi un alt motiv de instabilitate.
"Unele state emergente europene au devenit puternic vulnerabile fata de retragerea brusca a finantarii externe pe termen scurt, cu un impact negativ asupra economiilor lor reale", afirma economistii Andrea Maechler si Li Lian Ong intr-un material inca nefinalizat, citat de Reuters si preluat de Mediafax. Instabilitatea financiara in statele emergente europene si posibila extindere a acesteia ar putea avea efecte devastatoare in tarile de origine ale bancilor, avand in vedere magnitudinea expunerii institutiilor de credit in regiune, se mai arata in material.
Austria ar putea fi principala sursa a unei astfel de evolutii, intrucat are cea mai mare expunere pe pietele din regiune. Marimea datoriilor clientilor din statele emergente europene catre bancile austriece a fost evaluata de cei doi economisti la 70% din
PIB-ul Austriei. Al doilea mare stat creditor este Belgia, cu 26% din PIB, urmata de Grecia si Suedia. Bancile austriece au cel mai diversificat portofoliu, cu operatiuni pornind din Slovacia, Croatia si pana in Romania si Ucraina.
Economistii FMI considera ca autoritatile de supraveghere din tarile de origine ale bancilor, precum si cele din statele emergente, trebuie sa urmareasca atent mediul macroeconomic si sa aiba o perspectiva regionala, pentru a preveni eventualele probleme.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO