Eveniment

Depozitele populatiei vor fi garantate in limita a 50.000 de euro

Depozitele populatiei vor fi garantate in limita a 50.000 de euro

Varujan Vosganian, ministrul finantelor: Pentru a veni in intampinarea ingrijorarilor manifestate de catre institutiile financiare, de catre investitori si deponenti deopotriva, Romania are in vedere cresterea plafonului de garantare la minimum 50.000 de euro.

08.10.2008, 21:23 226

Peste 80% din totalul depozitelor garantate este concentrata la nivelul a 7 institutii de credit participante la Fondul de Garantare a Depozitelor, iar aproape 1% din titularii de depozite au in banci jumatate din suma depusa de populatie, respectiv 34 mld. lei.

Un numar de peste 17 milioane de depozite sunt garantate, dar 170.000 de titulari nu si-ar putea recupera banii in caz de criza.
Romania va trebui sa majoreze plafonul de garantare a depozitelor bancare ale populatiei la minimum 50.000 de euro, dupa ce ministrii de finante din UE au agreat ca toate statele membre sa ofere, pentru o perioada initiala de cel putin un an, o protectie pentru depozitele persoanelor fizice de minimum 50.000 euro, tinand cont ca multe state membre sunt hotarate sa creasca minimul lor garantat la 100.000 euro.
Legislatia UE stabileste in prezent un nivel minim de garantare de 20.000 de euro, dar numeroase state au decis majorarea plafonului pentru a calma temerile populatiei si a evita retragerile masive de la banci.
Ministrul finantelor Varujan Vosganian aminteste ca depozitele bancare la institutiile de credit romanesti sunt in proportie covarsitoare sub plafonul garantat de 20.000 de euro, neimpunandu-se o masura de crestere a acestuia, lucru sustinut de altfel de Romania ca si de alte state noi membre ale UE in sedinta Consiliului Ecofin de marti.
"Totusi, pentru a veni in intampinarea ingrijorarilor manifestate de catre institutiile financiare, de catre investitori si deponenti deopotriva, Romania are in vedere cresterea plafonului de garantare, conform rezolutiei consiliului Ecofin, la un plafon de minimum 50.000 de euro", spune Vosganian. El sustine ca exista o mare diferenta intre valoarea depozitelor din Romania si cea din Germania sau Franta, astfel ca Romania a fost impotriva deciziei de majorare a plafonului de garantare.
Vosganian a mai spus ca Ministerul Finantelor poate raspunde in solidar cu Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare pentru acoperirea unor eventuale situatii de criza.
La randul sau, premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat ca plafonul de garantare pentru depozitele bancare va fi majorat de la 20.000 euro la 50.000 euro, conform deciziei ministrilor de finante din UE, precizand ca a discutat in acest sens cu guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.
"Urmeaza sa adoptam in curand majorarea plafonului de garantare a depozitelor bancare, prin care vom pune in acord legislatia romaneasca cu cea europeana. Vom merge in echipa cu celalte tari europene", a spus Tariceanu.
Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), spune ca in perioada urmatoare se va stabili momentul de la care este imperativ ca plafonul de garantare a depozitelor populatiei sa fie majorat, potrivit deciziei ECOFIN.
"Sistemul bancar local nu da semne ca ar avea probleme. In plus, in momentul de fata circa 95% din depozitele populatiei sunt sub plafonul de 20.000 de euro, astfel ca sunt garantate integral", apreciaza Ghetea. El subliniaza ca au avut loc consultari cu BNR, dar si la nivel bilateral intre ARB si bancile comerciale, din care a reiesit ca nu sunt probleme in sistemul bancar romanesc.
Presedintele ARB noteaza ca majorarea plafonului va presupune costuri mai mari pentru banci, ceea ce va pune presiune pe profitabilitatea, dar se va vedea si in costurile percepute clientilor.
La sfarsitul primului semestru, depozitul mediu garantat pentru persoane fizice a fost de 1.100 de euro, iar pentru persoane juridice de 10.000 de euro.
In ceea ce priveste persoanele fizice, circa 99% din deponenti, respectiv 17 milioane de persoane se incadreaza in plafon, ponderea fiind minima in cazul persoanelor juridice.
La sfarsitul lunii iunie, Fondul inregistra peste 18 milioane de titulari de depozite garantate din care 17,4 milioane erau persoane fizice.
La 30 iunie, FGDB avea capitaluri proprii de circa 300 de milioane de euro, acoperind aproximativ 1,2% din totalul depozitelor garantate. Totodata, FGBD a semnat acorduri pentru linii de credit stand-by cu bancile comerciale din sistem, in urma carora poate atrage finantari de pana la 190 milioane de euro in cazul unor nevoi semnificative de lichiditati.
Valoarea nominala totala a depozitelor a fost 234,1 miliarde de lei, iar numarul de titulari de depozite in sistemul bancar a fost de 19,4 milioane de persoane din care 95,10% au fost persoane fizice.
 
 
Plafoanele de garantare in Europa
 
  • Guvernul spaniol va fixa nivelul minim de garantare a depozitelor bancare la 100.000 de euro de la 20.000 de euro, a declarat premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero.
  • Austria va stabili garantarea nelimitata a depozitelor bancare pentru deponenti, a declarat ieri cancelarul austriac Alfred Gusenbauer.
  • Guvernul slovac a decis ieri sa garanteze integral depozitele bancare. Sectorul bancar din Slovacia este stabil, a declarat premierul slovac Robert Fico.
  • Autoritatile daneze au decis girarea tuturor depozitelor bancare, indiferent de valoare, pana in prezent statul oferind garantii pentru sume de pana la 40.000 de euro.
  • Suedia a anuntat ca va creste valoarea economiilor asigurate de autoritati, de la 250.000 de coroane suedeze (25.617 euro) la 500.000 de coroane suedeze (51.285 de euro).
  • Guvernul de la Berlin a acordat garantii pentru depozitele din bancile comerciale cu o valoare totala de 500 mld. euro pentru a creste nivelul increderii clientilor si investitorilor in sistemul bancar german.
  • Franta a urcat plafonul compensatiilor la 70.000 de euro, Irlanda si Italia au majorat limita de garantare pana la 100.000 de euro, iar Olanda - 40.000 de euro. Marea Britanie are un nivel de 50.000 de lire sterline (64.620 de euro).
  • Cele mai mici niveluri minime de garantare le au Grecia - 20.000 de euro, Portugalia 25.000 de euro, Slovenia - 22.000 de euro si Bulgaria cu 20.425 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO