Eveniment

Deputaţii au modificat legea privind etichetarea laptelui: Dacă se citeşte pe etichetă „fabricat în România“ nu înseamnă că acesta provine de la vacile din România, ci doar a fost amabalat la noi

Odată ce legea va intra în vigoare cei care nu respectă noile reglementări vor fi sancţionaţi cu amendă de la 20.000 lei la 25.000 lei şi retragerea pe timp de 6 luni a autorizaţiei de funcţionare a producătorilor sau comercianţilor, după caz.

Odată ce legea va intra în vigoare cei care nu respectă noile reglementări vor fi sancţionaţi cu amendă de la 20.000 lei la 25.000 lei şi retragerea pe timp de 6 luni a autorizaţiei de funcţionare a producătorilor sau comercianţilor, după caz.

Autor: Roana Rotaru

07.04.2016, 00:06 1384

Producătorii de lapte din România va trebui să menţioneze pe ambalajele produselor lactate procentul de lapte praf, iar menţiunea „lapte românesc” va putea fi făcută doar pentru laptele provenit de la vacile din România, nu şi la cel importat, arată o lege votată ieri în Camera Deputaţilor.

„Legea privind stabilirea unor măsuri suplimentare obligatorii pentru etichetarea laptelui proaspăt pentru con­sum şi a produselor lactate” urmea­ză acum să meargă spre promulgare.

Astfel, Camera Deputaţilor a hotărât modificări privind etichetarea laptelului şi vor ca pe cutia sau punga  de lapte să fie trecut clar dacă acesta conţine lapte praf sau nu, şi în ce procent, interzicând ca menţiunea „produs natural” să fie trecută pe produsele care au în compoziţie altceva decât lapte 100% natural, iar în ceea ce priveşte produsele inscripţio­nate cu menţiune „lapte românesc” acestea nu pot să conţină decât lapte provenit de la vacile din România. 

Ioan Dîrza, iniţiatorul proiectului de lege: Consumatorii  trebuie să aibă acces la toate infomaţiile care ar trebui să fie trecute pe un produs fabricat în România

„Este o lege extrem de utilă şi necesară, pentru că dacă eu trăiesc în România vreau să văd că deţin produsele de care familia mea are nevoie. Consumatorii trebuie să aibă acces la toate infomaţiile care ar trebui să fie trecute pe un produs fabricat în România, din punctul de vedere a tot ceea ce intră în compoziţia laptelui“, a declarat pentru ZF deputatul Ioan Dîrzu (PSD), unul dintre cei cinci inţiatori ai legii.

La dezbaterea acestei măsuri au participat reprezentanţi ai ANSVA, ANPC, Consiliului Concurenţei, pre­cum şi alte organe abilitate în controlul alimentar, care au ajuns la concluzia că o etichetă pentru o informare com­pletă a consumatorului ar fi bine­venită.

„Este o măsură ce nu poate fi decât în folosul consumatorului şi a fermierilor din România. Eu îmi doresc ca locuitorii României să consume cât mai multe produse româneşti, tradiţionale, şi ca prezenţa produselor româneşti să fie de peste 50% în super­marketurile din Ro­mâ­nia, iar la anumite produse este necesară depăşirea a 75%“, a spus Ioan Dîrzu, fost director general al  Albalact şi preşedinte al Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL) în perioada 2009 - 2010.

Un studiu efectuat de Consiliul Concurenţei în 2010, ultimul făcut de instituţie pe produsele lactate, dezvăluie că doar 63% din laptele de consum din supermarketuri şi hipermarketuri este românesc, 36% fiind importat din ţările Uniunii Europene şi 1% din statele din afara Uniunii Europene.

„Dacă se citeşte pe eticheta pungii sau cutiilor de lapte «Fabricat în România»  nu înseamnă că acesta provine de la vacile din România, ci doar a fost amabalat la noi. Populaţia în general este păcălită prin utilizarea denumirii de lapte de vacă sau lapte autentic, dar acel aliment nu este obţinut direct de la vacile de lapte. Acel lapte proaspăt pentru consum este un amestec cu lapte praf, a cărui valoare nutriţională este foarte scăzută”, arată un document publicat pe site-ul Camerei Deputaţilor care conţine motivele expuse de cei cinci deputaţi care au iniţiat proiectul de lege.

Preşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui: E o lege populistă în plină campanie electorală

Pe de altă parte, Dorin Cojocaru, ac­tu­alul preşedintele al APRIL, nu crede că această lege va avea efectul scontat pentru că aceste măsuri nu se aplică produselor din import, prin ur­mare doar va împovăra procesatorii ro­mâni, care vor avea costuri suplimentare.

„Legea care s-a votat astăzi se aplică doar pe produsele locale, adică precesatorilor de pe teritoriul României, nu se aplică şi produselor din import. Efectul va fi creşterea costurilor procesatorilor din România, făcându-i şi mai necompetitivi faţă de produsele din afară. Referitor la laptele praf, să îmi spună şi mie autorităţile metode de laborator care depistează într-un produs lactat finit dacă s-a folosit lapte praf sau lapte proaspăt. A fost o lege populistă în plină campanie electorală“, a declarat pentru ZF Dorin Cojocaru, preşedintele APRIL, care explică că oricum era inter­zisă folosirea laptelui praf reconstituit în  lapte de consum şi că cine încălca le­gea înainte o va încălca şi de acum încolo.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO