Eveniment

Deschiderea a trei malluri din Bucuresti salveaza piata de la o prabusire cu 900 mil. euro in acest an

Deschiderea a trei malluri din Bucuresti salveaza piata de la o prabusire cu 900 mil. euro in acest an

In majoritatea mallurilor de pe piata, chiriile au fost renegociate

03.07.2009, 00:00 100
 

Fara inaugurarea in acest an a celor mai costisitoare trei centre comerciale de pe piata locala - Cotroceni Park (300 de milioane de euro), Sun Plaza (200 de milioane de euro) si Grand Arena (187 de milioane de euro), volumul investitiilor in malluri finalizate in acest an ar fi scazut cu 80% fata de anul trecut, de la 1,1 miliarde de euro la 250 de milioane de euro, arata o analiza a Ziarului Financiar pe baza datelor comunicate de catre consultanti si dezvoltatori.

In prima jumatate a acestui an au fost deschise doar trei proiecte noi (Grand Arena din Bucuresti, Galleria Suceava si prima etapa a proiectului ERA Shopping Park din Oradea) si doua extinderi (Militari Shopping si Plaza Romania) - care au implicat investitii de pana in 300 de milioane de euro.
In cel de-al doilea semestru ar urma sa fie deschise proiectele Cotroceni Park si Sun Plaza din Bucuresti, Galleria Piatra-Neamt, Tiago Oradea si extinderea Iulius Mall din Timisoara, in urma unor investitii totale de peste 600 de milioane de euro.
Per total, investitiile s-ar putea ridica la 927 de milioane de euro in sapte malluri noi si trei extinderi, dar nici aceste proiecte nu sunt batute in cuie, o decizie in privinta datei de deschidere a Tiago Oradea urmand a fi luata in urmatoarele saptamani.
Investitii de 1,1 mld. euro anul trecut
Spre comparatie, anul trecut au fost inaugurate 17 proiecte noi si patru extinderi ale unor centre existente, care au necesitat investitii de peste 1,1 miliarde de euro.
Relevant pentru situatia dezastruoasa in care se afla cei mai multi dezvoltatori de malluri este faptul ca, in afara Cotroceni Park, toate celelalte proiecte noi care au fost sau vor fi deschise in acest an sunt amanate din 2008.
Intarzierea cu inca un an a proiectelor ar insemna venituri in scadere cu milioane de euro.
Initial, in acest an ar fi trebuit finalizate si proiecte precum Csiki Plaza din Miercurea Ciuc, Euromall Galati, West Gate Craiova, Armonia Satu Mare sau centrul comercial de tip outlet Mega Designer, insa pe fondul dificultatilor de finantare a dezvoltatorilor si de extindere a retailerilor aceste proiecte au fost amanate.
Ne asteapta un 2010 mai bun
"Anul viitor poate fi mai bun in privinta deschiderilor de centre comerciale ca urmare a inaugurarilor amanate anul acesta. In plus, este posibil sa mai fie deschise o serie de parcuri de retail, care necesita un timp mai scurt de executie", apreciaza Oana Iliescu, codirector executiv al firmei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.
Printre inaugurarile care ar mai putea avea loc in 2010 se numara si proiectele Atrium Center si Galleria din Arad, Gold Plaza Baia Mare sau European Retail Park din Deva, la care dezvoltatorii continua lucrarile de constructii si in aceasta perioada.
La nivelul urmatorilor doi ani stocul spatiilor comerciale s-ar putea stabiliza, tinand cont ca in acest an nu a fost inceputa constructia la niciun proiect nou, iar mai multi dezvoltatori au incetinit sau au oprit complet constructia unor malluri, fapt ce va avea efect pe termen mediu.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO