Eveniment

Deşi roşiile se vând cu 5 lei/kg şi cireşele cu 7-10 lei/kg, statistica spune că inflaţia este la minim istoric

Deşi roşiile se vând cu 5 lei/kg şi cireşele cu 7-10 lei/kg, statistica spune că inflaţia este la minim istoric

Autor: Claudia Medrega

12.06.2012, 00:06 1020

Creşterea preţurilor de consum faţă de luna aprilie a fost de 0,2%, uşor mai mică faţă de estimările analiştilor, care anticipau şi o rată anuală mai mare, de 1,9%. În luna mai preţurile mărfurilor alimentare au scăzut cu 2,13%, cele ale mărfurilor nealimentare au urcat cu 3,26%, iar tarifele serviciilor s-au majorat cu 6,21% comparativ cu luna aprilie.

La alimente, cea mai mare creştere a fost înregistrată la cartofi - 12,7% şi fructe proaspete - 4,93%. Roşiile se vând cu 5 lei/kg iar cireşele cu 7-10 lei/kg. Preţurile mari ale legumelor se explică prin distrugerea solariilor în iarna grea din acest an. "Ne-am aşteptat la o creştere marginală a inflaţiei, până la 1,9%. Preţurile la ouă au oferit cea mai mare surpriză, deoarece au scăzut cu aproximativ 20%. În urma intrării în vigoare a unei reglementări la nivelul Uniunii Europene, preţurile la ouă au crescut în primul trimestru cu 50%. Cele mai multe dintre celelalte componente au fost în linie cu aşteptările noastre", a declarat Vlad Muscalu, senior economist al ING Bank.

Începând din noiembrie 2011, inflaţia a atins în România minim după minim. Scăderea inflaţiei a permis Băncii Naţionale să opereze patru reduceri succesive ale dobânzii de politică monetară, până la 5,25%. "Semnalul" dat de banca centrală a început să se transmită şi la dobânzile la credite într-un ritm destul de lent. Economia reală are nevoie de reducerea costurilor de finan­ţare pentru stimularea cererii interne, în condiţi­ile în care exporturile, cel mai probabil, vor ajuta mai puţin la dinamica PIB.

Şi la nivel european s-a înregistrat o tendinţă de scădere a preţurilor de consum. Potrivit datelor Eurostat, inflaţia din zona euro a scăzut în luna mai la 2,4%, minimul ultimelor 15 luni, de la 2,6% în aprilie. Rata de creştere a preţurilor de consum din luna mai este cea mai redusă din februarie 2011, însă se menţine peste ţinta BCE pe termen mediu, de puţin sub 2%.

Ce se va întâmpla în semestrul doi

Analiştii anticipează pentru a doua parte a anului reluarea creşterii preţurilor, adică inversarea trendului dezinflaţionist, o influenţă urmând să aibă şi producţia agricolă mai slabă faţă de cea din 2011, precum şi ajustarea unor preţuri administrate şi creşterea cotaţiei petrolului pe pieţele internaţionale. Însă, cel mai probabil, presiunile inflaţioniste se vor menţine la un nivel moderat, pe fondul unei creşteri a PIB net inferioare potenţialului real de creştere al economiei româneşti.

BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă, vede inflaţia urcând la 3,7% la sfârşitul acestui an. Mai pesimistă, ING Bank estimează că inflaţia va urca în luna iunie la aproximativ 2,6%, puţin peste proiecţia BNR de 2,3%, iar la finalul lui 2012 inflaţia ar putea să ajungă la 4,5%, cu mult peste proiecţia BNR, din cauza unui salt semnificativ al preţurilor la produsele alimentare. Pe de altă parte, RBS Bank anticipează că inflaţia va urca la sfârşitul anului către 3,5%.

Prognoza BNR privind inflaţia din acest an a rămas la 3,2%, iar majorările salariale din sectorul public ar urma să aibă un impact marginal, de 0,2-0,3%, asupra inflaţiei, după cum au declarat oficialii băncii centrale. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, consideră că în pofida efectului de bază nefavorabil, rata medie anuală prognozată a inflaţiei se va stabiliza la circa 3% în semestrul II.

La rândul lui, Cristian Popa, viceguvernator al BNR, a anticipat că inflaţia anuală va coborî spre 2% în aprilie-mai, iar vârful de 3,8% ar putea să fie atins în luna septembrie.

Având în vedere contextul internaţional tensionat şi persistenţa incertitudinilor, unii analişti se aşteaptă ca BNR să menţină dobânda-cheie la 5,25% până la sfârşitul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO