Eveniment

Deutsche Bank: România va avea cel mai prost rezultat economic după Grecia anul acesta

Deutsche Bank: România va avea cel mai prost rezultat economic după Grecia anul acesta

Autor: Voican Razvan

21.09.2010, 23:53 52

Un raport recent afirmă că România se confruntă cu perspectivaînrăutăţirii datelor economice din cauza măsurilor de austeritatefiscală introduse în iulie, în timp ce în majoritatea ţărilor dinregiune se vede o revenire moderată după criză.
De asemenea, analiştii germani apreciază că ameninţarea unei noimoţiuni de cenzură în Parlament şi recenta demitere a 6 dintre cei12 membri ai guvernului nu ajută la creşterea încrederiiinvestitorilor. Mai mult, ei cred că guvernul Boc ar putea să nusupravieţuiască unei noi moţiuni, iar alegerile anticipate nu potfi excluse.
În acest context, Deutsche Bank a înrăutăţit prognoza de recesiunepentru anul acesta de la -0,5% la -1,5% din PIB, în timp ce pentru2011 anticipează o creştere de 2,5%, faţă de estimarea anterioarăde 3,8%.

"Având în vedere măsurile suplimentare de austeritate fiscalăintroduse în iulie, este improbabil ca România să înregistrezemăcar «creştere zero» în trimestrul al treilea. Luăm în calcul ouşoară recădere în recesiune în T3 şi o revenire mică pe creştereîn T4, ceea ce conduce la o scădere anuală a PIB de 1,5%",apreciază analiştii grupului german. Ei cred că singurul motor decreştere va rămâne cererea externă, însă aceasta nu va putea generavreun salt neaşteptat, astfel că prognozele ar putea fi revizuitedin nou în sens negativ. În afară de Grecia şi România, doarIrlanda şi Spania vor mai fi în recesiune anul acesta.
Consiliul de Administraţie al BNR se reuneşte peste o săptămână, pe29 septembrie, pentru a discuta nivelul dobânzii-cheie şi ceilalţiparametri de politică monetară, însă majoritatea analiştilor localiestimează că dobânda va îngheţa la 6,25% cel puţin până lasfârşitul anului.
Radu Crăciun, director de investiţii al Eureko Pensii şi analisteconomic cu experienţă, pledează însă de mai multe luni pentruasumarea de către BNR a unui rol în relansarea economică prinreducerea dobânzii. El consideră că datele privind inflaţia peiulie şi august şi comportamentul firmelor care nu îşi mai permitcreşteri de preţuri discreţionare nu justifică actualul nivel aldobânzii.

"Ce sens mai are ca acum după 2 ani de recesiune şi de prăbuşire aconsumului să rămânem cu piciorul pe frână? Chiar mai existăpresiuni inflaţioniste acum? În luna august saltul inflaţieidatorat creşterii TVA-ului a fost sub aşteptări. Ni s-a spus căaceasta se datorează faptului că va exista un efect de rundă a douacare se va manifesta în august. În august inflaţia a fost de 0,23%.Deci despre ce presiuni inflaţioniste vorbim?" El consideră că încontextul în care peste tot în Europa, şi nu numai, vedem o unire apoliticilor fiscale şi monetare în scopul scoaterii economiilornaţionale din recesiune, România are şansa unei reveniri doarîntr-un "picior" (al politicii fiscale) fără ca şi politicamonetară să îşi asume acest rol.
Şi Deutsche Bank crede că dezinflaţia se va relua pe seama puteriide cumpărare scăzute - în condiţiile în care creşterea reală asalariilor va rămâne negativă sau mică - şi a şomajului încreştere.
Dobânda BNR a îngheţat la 6,25% de la începutul lunii mai,constituind un minim record.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO