Eveniment

Dezastru. Bugetul general consolidat pe primul semestru: un minus de 19% la cheltuieli de capital şi un plus de 19% la cheltuielile de personal

Dezastru. Bugetul general consolidat pe primul semestru:...

Autor: Roxana Rosu

27.07.2017, 00:06 550

Încasările din impozite şi taxe pe proprietate au scăzut cu 5,2%, scăderea fiind determinată, în principal, de eliminarea de la 1 ian. 2017 a impozitului pe construcţii speciale.

Cheltuielile de personal au crescut cu 19% pe primul se­mestru al acestui an în timp ce cheltuielile de capital au scăzut cu 19%, iar execuţia bugetului general consolidat pe primele şase luni ale anului s-a încheiat cu un deficit de 6,3 miliarde lei, în creştere cu 63%, datele centralizate de Ministerul Finanţelor Publice.

Astfel, cheltuielile de personal au ajuns la 33 miliarde lei, evoluţia lor fiind de­terminată de majorările salariale acor­date în a doua parte a anului trecut, res­pectiv aplicarea, începând cu luna august 2016, a prevederilor ordonanţei de urgenţă privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi de creşterile salariale acordate în 2017, conform Finanţelor.

În acelaşi timp, cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 6 miliarde lei, respectiv 0,7% din PIB, cu 54% sub nivelul din primele sase luni din 2016 (-5 mld.lei)

Strict cheltuielile de capital s-au ridicat la 4 miliarde lei, în scădere cu 19% faţă de primele şase luni de anul trecut. 

Per total, veniturile bugetului general consolidat, de 117,2 miliarde lei, reprezentând 14,4% din PIB, au fost cu 8,2% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Potrivit datelor colectate de Finanţe, s-au înregistrat creşteri la încasările din contribuţiile sociale (+16,1%), din impozitul pe salarii şi venit (+11,5%) şi din venituri din capital (+14,2%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO