Eveniment

Dezastru financiar pentru Tesla: Gigantul auto a raportat cea mai mare pierdere trimestrială din istorie, de 710 mil. dolari. Acţiunile s-au prăbuşit după anunţ cu aproape 4%

Dezastru financiar pentru Tesla: Gigantul auto a raportat...

Autor: Bianca Ciocotisan

03.05.2018, 11:41 108

Compania a raportat la finalul primului trimestru o pierdere record de aproape 710 milioane de dolari, mai mult decât dublu comparativ cu aceaşi perioadă a anului trecut.

Veniturile au crescut cu 26% la 3,4 miliarde de dolari, iar Tesla a anunţat că va reduce în acest an cheltuielile de capital până la 3 miliarde de dolari, deoarece se concentrează pe „nevoile pe termen scurt”.

Cu toate acestea însă, compania lui Elon Musk le-a promis investitorilor că în a doua jumătate a anului va livra mai multe din modelele sale de maşini.

Deşi Tesla este încrezătoare că va face profit, analiştii spun că problemele cu care se confruntă constructorul de maşini electrice sunt grave.

Compania a cheltuit foarte mult pentru producţia celui mai nou model, Modelul 3, dar continuă să nu se încadreze în estimările de producţie, în pofida cererii puternice din partea clienţilor. Tesla a realizat doar 9.800 de unuităţi de Model 3 în primele trei luni ale anului, comparativ cu un obiectiv iniţial de 5.000 de vehicule pe săptămână.

Vara trecută, directorul executiv a precizat că Tesla a cheltuit aproximativ 100 de milioane de dolari pe săptămână pentru producţia noilor modele. Bloomberg a calculat recent că Tesla continuă să cheltuiască mai mult de 6.500 dolari pe minut.

"Nu văd cum Tesla va supravieţui, având în vedere structura lor de capital, ceea ce înseamnă că au tone de datorii şi pierderi masive continue", a precizat analistul John Thompson.

Tesla a apelat anterior la investitori, pentru mai mulţi bani, precum şi la plăţi anticipate pentru clienţii care doresc noile modele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO