Eveniment

Dezbaterile la noua lege a sănătăţii au început cu stângul: Raed Arafat demisionează după un schimb dur de replici cu preşedintele Băsescu

Dezbaterile la noua lege a sănătăţii au început cu stângul: Raed Arafat demisionează după un schimb dur de replici cu preşedintele Băsescu

Raed Arafat

Autor: Ioana David

11.01.2012, 00:06 952

Deschiderea sistemului medical de urgenţă către privaţi prin noua lege a sănătăţii va face vulnerabil statul în cazuri de calamităţi şi dezastre şi va aduce un deficit şi mai mare de personal în sistemul public, este de părere medicul Raed Arafat, până ieri subsecretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii.

Critic înverşunat al liberalizării sistemului de urgenţă, Arafat şi-a dat demisia ieri, după ce s-a aflat în opoziţie de idei cu preşedintele Traian Băsescu şi cu iniţiatorii proiectului, o comisie prezidenţială condusă de Cristian Vlădescu.

Demisia lui Arafat vine în contextul în care abia au început dezbaterile cu privire la noua lege a sănătăţii. "Plec ca să pot să-mi spun punctul de vedere. Rămân în colaborare cu Ministerul Sănătăţii şi cu Ministerul de Interne (...) Sunt dispus oricând să revin la o astfel de muncă, cu condiţia ca experţii să fie lăsaţi să-şi spună punctul de vedere", a spus Arafat într-o conferinţă de presă.

Preşedintele Băsescu a spus în trecut că Arafat este un duşman al apariţiei unui sistem privat de sănătate, iar mai recent l-a criticat pentru ieşirile sale publice.

Argumentele lui Arafat

Ministerul a lansat recent în dezbatere un proiect privind o nouă lege, prin care sectorul privat va căpăta un rol mult mai important. Arafat a criticat capitolul legat de medicina de urgenţă, care permite ori­că­rui privat omo­logat să ofere servicii de ambulanţă şi de urgenţă spitalicească, şi a argumentat că actualul sistem funcţionează şi că nu este bine să fie schimbat atâta timp cât merge. El spune că legislaţia cu privire la urgenţă (Titlul IV din Legea 95/2006) este unică, este tradusă de Banca Mondială şi folosită în alte state.

"Ne temem la ultima deschidere. Atât a mai rămas, cade şi ultimul bas­tion", a spus Arafat, care a adăugat că sistemul de urgenţă nu poate ajunge să funcţioneze pe principiul magazinelor.

El susţine că noul sistem va fi mai slab pentru pacient, care devine mai vulnerabil în caz de calamităţi şi dezastre. Totodată, dacă acum lipseşte 42% din personal în cazul Unităţilor de Primiri Urgenţe (UPU), în viitor "cu cât deschizi mai mult sistemul", cu atât privaţii vor avea de unde să ia mai mult. Există şi riscul, mai spune Arafat, ca odată deschis sistemul de urgenţă, orice persoană care face un curs să poată acorda servicii de prim ajutor calificat.

Cum funcţionează urgenţa

"Avem un sistem de urgenţă integrat. Nu poţi spune că SMURD nu este afectat când depinde de serviciul public de ambulanţă. Ajungem la un sistem în care va intra factorul comercial şi care va intra în competiţie cu sistemul public, iar sistemul de urgenţă va deveni vulnerabil. Sunt firme concurente şi nu mai poţi vorbi de un sistem integrat, ci de un sistem dezintegrat", a mai spus Arafat.

Arafat este fondatorul SMURD (Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare). SMURD este un serviciu fără personalitate juridică care func­ţionează cu maşinile aflate în proprietatea Pompierilor, dar cu personalul medical şi medicamentele furnizate de Ministerul Sănătăţii. Totodată, SMURD poate funcţiona şi cu personalul specializat de la Pompieri, paramedicii. În prezent SMURD numă­ră aproximativ 200 de echipaje.

Statul asigură orice caz de urgenţă, indiferent dacă este asigurat sau nu, aspect ce se va păstra şi în noua legislaţie. Există două servicii de stat care asigură servicii de urgenţă prespitalicească: Ambulanţa şi SMURD. Au apărut însă şi servicii private de ambulanţă.

În Bucureşti, spre exemplu, sunt patru astfel de servicii care au intrat în relaţie cu Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti anul trecut.

În locul lui Arafat la Ministerul Sănătăţii a fost numit Tudor Ciuhodaru, pe poziţia de consilier onorific pe probleme de urgenţă.

Raed Arafat, scurt CV

  • A venit în România în 1981, la vârsta de 16 ani. A studiat limba română la Piteşti, iar apoi a urmat cursurile Facultăţii de Medicină din Cluj-Napoca şi s-a specializat la Târgu Mureş şi Cluj-Napoca pe Anestezie Terapie Intensivă;

  • Medic specialist în anestezie terapie intensiva (ATI), Arafat a pus bazele SMURD Tâgu Mureş în anul 1991;

  • În anul 2003 primeşte Ordinul Naţional "Pentru Merit" în gradul de Cavaler, acordat de preşedintele din acea perioadă, Ion Iliescu, pentru întreaga activitate ştiinţifică şi de cercetare;

  • În noaptea de 31 decembrie 2005, cu câteva minute înainte de noul an 2006, pe scena amplasată în faţa Teatrului Naţional, preşedintele Traian Băsescu l-a decorat pe Raed Arafat cu Ordinul Naţional "Pentru Merit" în grad de Ofiţer pentru eforturile depuse în salvarea oamenilor la inundaţii şi pentru eforturile depuse zi de zi pentru salvarea vieţilor a numeroşi români;

  • În 2008 Raed Arafat a pus bazele sistemului de Telemedicină la Spitalul Clinic de Urgenţă din Târgu Mureş.

Sursa: Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO