Eveniment

Dezvoltatorii n-au pe teava niciun proiect rezidential

08.01.2009, 19:32 32

Cele mai mari firme de consultanta imobiliara de pe piata nu au programata nicio lansare de ansambluri rezidentiale noi in acest an pe piata din Bucuresti, situatie care ar putea continua cel putin pana in toamna.

Astfel, oferta de locuinte ar putea incepe usor sa scada, pe masura ce o serie de proiecte sunt livrate, iar alti dezvoltatori decid sa opreasca lucrarile de constructii pe anumite santiere.
"Nu avem programat nimic deocamdata din doua motive: marea majoritate a dezvoltatorilor fie au amanat (lansarea proiectelor - n.r.) pentru o data ulterioara cand vanzarile si creditele vor merge mai bine, fie isi concentreaza atentia asupra celui sau celor mai avansate proiecte pe care le au pentru a le finaliza", spune Ionut Bordei, head of residential department al companiei de consultanta imobiliara CBRE Eurisko, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata.
In perioada de efervescenta a pietei imobiliare, care si-a atins punctul maxim in 2007, proiectele rezidentiale erau lansate aproape saptamanal. Declinul a inceput din luna septembrie a anului trecut cand nu a mai fost lansat pe piata niciun proiect rezidential semnificativ.
Dezvoltatorii care au vrut sa "sfideze" piata si au lansat proiecte anul trecut au fost nevoiti sa le amane sau chiar sa le anuleze.
"In acest moment avem pe 'hold' mai multe proiecte semnate care trebuia lansate in toamna. (...) Nu cred ca vom lansa acum, la inceputul anului, vreunul dintre aceste proiecte. Cel mai realist termen ar fi in toamna, dar conditionat totusi", spune si Valentin Ilie, CEO al firmei Coldwell Banker Affiliates of Romania. El apreciaza ca teama dezvoltatorilor de a lansa este dublata si de problema finantarilor, in unele cazuri, greu de obtinut, in altele prea scumpe si restrictive pentru ca business-planul initial sa ramana realist.
Nici Neocasa, una dintre cele mai mari firme de consultanta imobiliara locale, nu are pe teava niciun proiect nou pe segmentul rezidential, compania fiind activa si pe segmentul locuintelor vechi.
"Nu avem nicio lansare in acest trimestru, insa suntem in cateva discutii in legatura cu proiecte rezidentiale, deci noi ne continuam dezvoltarea", spune Georgiana Sandu, sales manager in cadrul departamentului rezidential al firmei de consultanta imobiliara Neocasa.
O serie de companii ar putea totusi incepe proiecte noi in aceasta perioada, fara a miza insa pe un nivel ridicat al vanzarilor, in conditiile in care numarul tranzactiilor cu apartamente aflate in stadii incipiente de constructie a scazut simtitor. "Cativa dezvoltatori vor realiza proiecte noi, de dimensiuni mai mici, dar fara a le scoate pe piata la vanzare in acest moment, intentia lor fiind de a le vinde peste doi ani cand vor fi gata. Practic, proiectele nu vor mai fi 'lansate pe piata' cu toate ca ele se vor construi", apreciaza Bordei de la CBRE.
La randul sau, Florin Nine, director de investitii in cadrul firmei Regatta, spune ca "o serie de investitori ar putea profita in aceasta perioada de costurile mici de constructie, urmand sa finalizeze lucrarile intr-o perioada in care oferta va fi limitata. Proiectul va incepe cu un numar mic de locuinte deoarece nu dorim sa alocam resurse pentru multe unitati in acelasi timp si a nu exista o presiune mare pe vanzare."
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO