Eveniment

Dializa fără aparat: O invenţie românească premiată la Geneva

Dializa fără aparat: O invenţie românească premiată la Geneva

Autor: Mediafax

09.05.2011, 13:11 1559

O invenţie a medicilor români de la Spitalul "Sf. Ioan dinCapitală, premiată cu aur în 2010 la Salonul de Inventică de laGeneva, prin care pentru dializă este folosit propriul organism(peritoneul) în locul aparatului îşi caută încă sponsorii, deşipreţurile pentru tratament ar scădea de zece ori.

În urmă cu un an, profesorul Alexandru Ciocalteu, de la Spitalul"Sfântul Ioan" din Bucureşti, împreună cu doi tineri colaboratori,doctorii Cristina David şi Alexandru Ionel Checheriţă, au inventato nouă metodă revoluţionară de dializă, peritoneofiltrarea.

"În această metodă este folosit peritoneul ca membrană dedializă, nemaifiind nevoie de aparat. Mai concret, dializa o faceorganismul ", a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, profesor doctorAlexandru Ciocâlteu.

De fapt, intervenţia echipei medicale constă în a produce''urină prin stoarcerea sângelui din vasele peritoneului". Mediciifolosesc chirurgia laparoscopică pentru a produce hipertensiune învasele din peritoneu care elimină urina fiziologic prin vezicaurinară. Prin acest sistem sunt introduse laparoscopic douămicroechipamente, unul pentru a produce urina, iar celălalt pentrua elimina lichidul prin vezică.

Invenţia medicilor români a fost recompensată cu medalia de aurla Salonul Internaţional de Invenţii Geneva 2010. Citi]i mai multdespre inven]ia medicilor rom=ni pe www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO