INTERVIU

Directorul CNAS, care are buget de 26 mld. lei: De ce unele spitale au de toate şi altele nu? Este o problemă de leadership

1 feb 2016 Autor: Corina Mirea

Gheorghe Radu Ţibichi a fost numit în funcţia de director general al CNAS la jumătatea anului 2013 şi, după ce în 2014 a ocupat pentru câteva luni poziţia de preşedinte al instituţiei, a revenit la rolul din 2013

Unii pacienţi sunt nevoiţi să plătească din buzunar pentru medicamente şi consumabile deşi sunt asiguraţi, pentru că în unele spitale există un management defectuos al bugetelor, potrivit lui Gheorghe Radu Ţibichi, directorul general al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Sistemul de sănătate din România, una dintre problemele spinoase ale României, se confruntă cu probleme de „leadership“, admite unul dintre şefii instituţiei care împarte anul acesta un buget de peste 26 de miliarde de lei.

„Sunt spitale şi spitale. Suntem convinşi că în realitate există spitale care nu asigură o execuţie bună a bugetului propriu, dar acest lucru ţine exclusiv de managementul spitalului respectiv. De ce în unele părţi se poate? Adică, de ce unele spitale de acelaşi profil au de toate şi se gestionează foarte bine şi altele nu? Este posibil să fie probleme de management, este posibil să existe cheltuieli mai mari decât veniturile (…) Avem 17,4 milioane de asiguraţi din 20 de milioane de locuitori“, a spus Gheorghe Radu Ţibichi într-un interviu acordat ZF, întrebat de ce există încă situaţii în care pacienţii (parte din ei contribuabili la bugetul de sănătate) ajung să cumpere medicamente sau alte produse sanitare în spitale pentru propriul tratament.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 01.02.2016

 
Cuvinte cheie:
CNAS
, spitale
, buget
, refuz
, director
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide