Eveniment

Directorul general al Nuclearelectrica şi-a dat demisia după ce fiica sa şi-a găsit de lucru în compania de stat

Directorul general al Nuclearelectrica şi-a dat demisia după ce fiica sa şi-a găsit de lucru în compania de stat

Pompiliu Budulan, membru al PD-L, a fost numit în 2009 la conducerea Nuclearelectrica de către Ministerul Economiei condus atunci de Adriean Videanu. Fiica lui, Izabela, a deţinut o poziţie de execuţie în departamentul de strategie-dezvoltare al Nuclearelectrica

Autor: Carol Dan, Roxana Petrescu

05.12.2011, 00:04 761

Pompiliu Budulan, 57 de ani, directorul general al Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă care asigură circa 20% din producţia naţională de energie electrică, şi-a dat demisia în urma unor informaţii privind funcţia ocupată de fiica sa în cadrul producătorului de stat. Budulan este şi membru al PDL, actualul partid de guvernământ.

"Am decis să demisionez în 30 noiembrie pentru a nu murdări numele companiei (...). Lucrez de 30 de ani în sectorul ăsta", a declarat Budulan pentru agenţia de presă Mediafax.

Budulan a venit la conducerea Nuclearelectrica la începutul anului 2009, în timpul man­datului lui Adriean Videanu, cel care era ministrul economiei la acea vreme. Numirile în poziţiile executive la companiile de stat se fac pe cale politică, de obicei fiecare nou ministru venind cu propriile propuneri pentru şefia firmelor din subordine.

Presa a scris că fiica lui Budulan, Izabela, a fost numită director tehnic al Nuclearelectrica, însă fostul şef al companiei susţine că nu există o astfel de funcţie în organigramă. Budulan afirmă că fiica sa a deţinut o poziţie în departamentul de strategie-dezvoltare al Nuclearelectrica. Înainte de a fi angajată în Nuclearelectrica, Izabela Budulan a lucrat în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, instituţie unde de altfel a lucrat şi Budulan în funcţia de consilier al preşedintelui înainte de a prelua conducerea Nuclearelectrica.

În Topul ZF al celor mai valoroase 100 de companii din România, Nuclearelectrica ocupă locul 9 cu o valoare de piaţă de peste 1,3 miliarde de euro. Compania are de altfel în dezvoltare cel mai ambiţios proiect energetic din România ultimilor 20 de ani, respectiv două reactoare nucleare noi la Cernavodă în valoare de 4 miliarde de euro. Potrivit celor mai recente informaţii disponibile, în primele nouă luni ale anului Nuclearelectrica a înregistrat o cifră de afaceri de 276,4 milioane de euro, în creştere cu 5% comparativ cu perioada similară a anului trecut, şi un profit net de 24,2 mil. euro.

Ministerul Economiei nu anunţase până ieri cine va prelua funcţia eliberată de Budulan.

În 20 de ani companiile şi instituţiile de stat au devenit furnizori de slujbe şi de venit pentru mulţi membri de partid şi familiile lor. Numirile în funcţiile de conducere la companiile de stat se fac politic, de către partidele aflate la guvernare, iar la rândul lor cei numiţi angajează "obligaţiile" pe care le au.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO