Eveniment

Ce a discutat premierul cu guvernatorul Isărescu şi cu consilerii prezidenţiali ai lui Iohannis la şedinţa privind trecerea României la euro: Ne propunem ca până în luna decembrie să avem un calendar precis şi un plan naţional de adoptare a monedei euro

Ce a discutat premierul cu guvernatorul Isărescu şi cu...

Autor: Alex Ciutacu

02.05.2018, 19:45 379

În data de 12 aprilie la Palatul Victoria s-a întâlnit Comisia Naţională de fundamentare a Planului Naţional de aderare la zona euro, prezidată de premierul Viorica Dăncilă.

Comisia Naţională de Prognoză a publicat minuta şedinţei la care au participat atât prim-ministrul şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, cât şi consilierii lui Iohannis, reprezentanţi ai partidelor, sindicatelor, patronatelor şi nu în ultimul rând reprezentanţi ai Academiei Române.

Premierul  a zis că aderarea la zona euro reprezintă un obiectiv fundamental pentru dezvoltarea sustenabilă a României. Printre considerentele amintite pentru a-şi susţine argumentul, aceasta a menţionat unul de natură istorică, legat de obiective naţionale şi anul centenarului, unul de oportunitate şi unul legat de complexitatea procesului de adoptare a monedei euro.

După cum cunoaşteţi, România va deţine la începutul anului viitor preşedinţia Uniunii Europene. De aceea, ne propunem ca până în luna decembrie să avem un calendar precis şi un Plan naţional de adoptare a monedei euro, a spus prim-ministrul Viorica Dăncilă.

Cosmin Marinescu, consilierul lui Iohannis, spune că această Comisie Naţională trebuie să se raporteze la momentul „ianuarie 2024”, ca ţintă asumată, pentru a structura în termeni de etape şi obiective o foaie de parcurs.

Guvernatorul Mugur Isărescu a amintit că şi în cadrul BNR există un comitet tehnic care funcţionează din 2010 şi care analizează aspectele trecerii României la euro.

Efortul de a obţine consensul necesită răbdare şi abilitate politică. România are nevoie de un program ambiţios şi realist, deoarece intrarea în zona euro nu este un panaceu. Obiectivul de aderare la zona euro necesită disciplină, spune Isărescu.

Academicianul Gheorghe Zaman a confirmat sprijinul Academiei Române în acest demers, la nivel de instituţie.

Florin Cîţu, senator PNL a precizat că trebuie stabilit caracterul consultativ al Comisiei şi paşii necesari de urmat atunci când măsurile Guvernului îndepărtează România de la obiectivele de aderare la moneda euro.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO