Disputa pensiilor speciale. Deficitul fondului de pensii va atinge în acest an cel puţin 22 de miliarde de lei

3 aug 2017 Autor: Iulian Anghel

Ionuţ Dumitru, economist-şef Raiffeisen Bank: „Este o nebunie totală să scoţi pe cineva la pensie la 40 de ani şi cu o pensie care depăşeşte uneori salariul. Pensiile speciale trebuie eliminate, dacă vrei să rezolvi o problemă care ţine de echitatea socială, în primul rând, şi abia în al doilea rând de partea financiară, şi ea importantă, desigur. Singurul lucru care trebuie să conteze la stabilirea pensiei este contributivitatea. Ai contribuit mult, ai pensie mare. Nu ai contribuit, nu ai.“

În ultimii trei ani deficitul fondului de pensii a depăşit deficitul bugetar al bugetului consolidat. În 2016 deficitul bugetar cash a fost de 18 mld. lei, iar deficitul fondului de pensii, de aproape 19 mld. lei. Anul acesta deficitul va creşte cu cel puţin 3 mld. lei, până la peste 22 mld. lei.

„O treime din cheltuielile sistemului public de pensii nu se susţin din venituri şi este nevoie de împru­mu­turi / sub­ven­ţii masive din bugetul de stat. Situaţia creează un handicap major pentru buget pentru că nu mai poţi face deficitul structural în altă parte. Mai mult, pe toate celelalte componente ale bugetului general consolidat, ar trebui să ai excedent pentru a fi în echilibru pentru că întreg deficitul de 3% din PIB acceptat de Tratatul de la Maastricht (dacă facem abstracţie de rigorile UE privind deficitul structural care nu ar trebui să depăşească 1% din PIB în cazul României) înseamnă, de fapt, deficitul bugetului asigurărilor de pensii“, comentează Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank.

Potrivit acestuia, anul acesta, în urma majorărilor pensiilor de tot felul, deficitul bugetar va trece de 22 mld. lei, după ce el a fost în 2016 de aproape 19 mld. lei, peste deficitul bugetar cash de 18 mld. lei.

Anul acesta, deficitul fondului public de pensii va avansa puternic, ca urmare a mai multor decizii luate de guvern: ma­jora­rea cu 5% a pensiilor (efort bugetar de 3 mld. lei); majorarea pensiei minime la 520 de lei (efort bugetar de un miliard de lei), majorarea punctului de pensie la 1.000 de lei (efort bugetar de 2,5 mld. lei, du­­pă calculele Consiliul Fiscal); elimi­na­rea im­pozitului pentru pensiile între 1.050 de lei şi 2.000 de lei, cu un impact bugetar de 1,3 mld. lei. În total, cheltuieli în plus de a­proximativ 8 mld. lei, iar aici nu sunt adă­­uga­te pensiile speciale ca­re cresc în func­ţie de majorările sala­ri­ale decise în sistem. În primele şase luni din an, de­fi­citul fon­dului de pensii a fost de 6,6 mld. lei, dar acest deficit nu cu­prinde toate ma­jo­rările decise (de pildă ma­jo­rarea punc­tului de pensie, cu un efort bugetar de 2,5 mld. lei pentru a doua parte a anului).

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 03.08.2017

 
Cuvinte cheie:
pensii speciale
, deficit
, fondul de pensii
, deficit bugetar
, buget
, pensionari
, pib
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide