Eveniment

Distrigaz Sud: Chiar daca petrolul s-a ieftinit, gazele tot s-ar putea scumpi

30.11.2008, 19:29 25

Aceasta majorare ar putea surveni chiar si in contextul in care criza financiara a anulat circa 65% din valoarea barilului de petrol in ultimele luni.

Cea mai mare companie de distributie si furnizare a gazelor naturale de pe piata locala de profil spune ca o ieftinire a gazelor de import s-ar putea inregistra cel mai probabil in al treilea trimestru al anului viitor, lucru care ar atrage dupa sine si o scadere a facturilor platite de populatie.
"Pretul gazelor importate din Rusia este indexat trimestrial cu media cotatiilor pentru produsele petroliere din ultimele 9 luni. Prin urmare, scaderea accentuata a preturilor produselor petroliere constatata incepand cu luna septembrie va avea un impact semnificativ asupra pretului gazelor din import in al doilea trimestru si mai ales in al treilea trimestru din 2009, daca pretul petrolului ramane la nivelul actual", spun reprezentantii Distrigaz Sud.
Reprezentantii companiei de distributie spun ca scaderea pretului gazelor din import nu va fi semnificativa in primul trimestru al anului viitor pentru ca pretul aferent acestei perioade se stabileste pe baza mediei ultimelor trei trimestre din 2008, perioada in care preturile la barilul de petrol erau foarte ridicate, depasind la jumatatea lunii iulie valoarea de 147 de dolari pe baril.
"In ceea ce priveste impactul asupra pretului final reglementat pentru consumator, conform metodologiei tarifare, pierderile suportate de catre furnizorii de gaze pe piata clientilor captivi in 2008 trebuie sa fie recuperate in 2009, ceea ce ar putea duce la o crestere a preturilor finale.
Pretul actual al gazelor importate din Rusia pentru trimestrul IV este de peste 540 de dolari pe mia de metri cubi, insa din cauza deprecierii accentuate a leului in raport cu dolarul, pretul lunar al gazelor rusesti in lei ar putea creste in lunile noiembrie si decembrie, explica reprezentantii Distrigaz Sud.
Oficialii companiei au declarat recent ca situatia financiara existenta pe pietele internationale ar putea duce la cresterea cheltuielilor financiare, in conditiile in care din cauza cresterii pretului de achizitie al gazului de import si a majorarii cantitatii de gaz stocata in 2008 comparativ cu 2007, Distrigaz Sud a fost nevoit sa contracteze un imprumut.
Reprezentantii companiilor de furnizare a gazelor naturale au cerut in repetate randuri o majorare a preturilor cu minim 10% de la inceputul lunii octombrie, dar aceasta cerere le-a fost refuzata de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
La acel moment, reprezentantii autoritatii au recunoscut necesitatea unei ajustari a pretului gazelor platit de populatie, dar si-au explicat decizia de a mentine preturile prin faptul ca barilul intrase deja pe un trend descendent, ceea ce la un moment dat trebuia sa atraga dupa sine o scadere a preturilor. ANRE miza la acel moment ca la inceputul lui 2009 putea chiar sa aplice o scadere de pret, fara a lua insa in calcul o posibila depreciere a leului si pierderile acumulate de furnizori in 2008.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO