Eveniment

Doar 11% din 5.000 de proiecte de HR care au concurat pentru bani gratis de la UE vor primi finantare

18.10.2009, 23:12 30

Mai bine de 2.100 de proiecte care privesc dezvoltarearesurselor umane din peste 5.000 depuse au fost respinse deevaluatori pentru ca au fost prost intocmite, spun consultantii siexpertii evaluatori. Proiectele au fost depuse in cadrulProgramulului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane(POSDRU), in cadrul caruia Romania are la dispozitie aproape 4,2mld. euro in perioada 2007 - 2013, prin intermediul Fondului SocialEuropean (FSE).

"Din punctul de vedere al numarului mare de proiecte depuse,POSDRU sta cel mai bine, insa calitatea proiectelor lasa de dorit",spune Dragos Jaliu, partener al firmei de consultanta in accesareafondurilor europene Structural Consulting Group si initiatorulportalului www.fonduri-structurale.ro. Pentru dezvoltarearesurselor umane au fost lansate pana in prezent cinci apeluri deproiecte, cu o alocare financiara de 1,8 miliarde de euro. Au fostdepuse 5.007 proiecte, dintre care au fost aprobate 782, iar pentru582 de proiecte au fost semnate contracte de finantare cubeneficiarii. In prezent, platile catre beneficiari reprezinta doar5% din alocarea financiara pentru Romania pentru primii treiani.

Expertii Fondului Social European sunt de parere ca o mare partedin proiectele depuse sunt respinse pentru ca romanii care aplicapentru fonduri europene pentru HR nu citesc in intregime manualulbeneficiarului. "La sesiunea din august, 25% din aplicanti si-audezvaluit identitatea, in conditiile in care in manual scrie negrupe alb si ingrosat ca trebuie sa isi pastreze anonimatul", aprecizat Narcisa Zaharia, expert al FSE.

Una dintre cele mai frecvente greseli pe care le fac cei caredepun un proiect pentru resurse umane este aceea ca amestecaactivitatile de pe axele prioritare pentru care depun proiectul,iar activitatea este astfel declarata neeligibila. Alte greselifrecvente facute de cei care depun proiecte pentru HR suntnecorelarea capacitatii de finantare, calcularea bugetului in eurosi nu in lei, cum li se cere, lipsa detalierii si a justificariibugetului, oferirea de raspunsuri generale si lipsa uneifundamentari bazate pe cercetari, analize si statistici.

  • 5.007 proiecte depuse
  • 782 aprobate
  • 582 finantate
  • 5% din suma disponibila

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO