Eveniment

Doar 3% din parcul auto naţional are mai puţin de 2 ani vechime

Doar 3% din parcul auto naţional are mai puţin de 2 ani vechime

Foto: Mediafax

Autor: Bogdan Alecu

14.02.2013, 00:07 1636

Procentul deţinut de autoturismele mai noi de doi ani a scăzut semnificativ în ultimii şase ani, ajungând de la 23% în 2007, anul de "boom" al pieţei auto locale, la 3% în 2012, potrivit datelor Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). Îmbătrânirea par­cului auto conduce automat la creşterea poluării, dar afectează şi businessul service-urilor oficiale şi al impor­tato­rilor auto pe măsură ce proprietarii de maşini vechi se îndreaptă către service-uri neoficiale.

Pe măsură ce importurile de maşini second-hand au crescut în ultimii ani, şi vârsta medie a crescut. Dacă în 2007 vârsta medie a unui autoturism era de 11,2 ani, în 2012 aceasta a ajuns la 13 ani, potrivit calculelor ZF pe baza datelor DRPCIV. În acest interval de cinci ani de zile în care s-au casat prin programul "Rabla" aproape 420.000 de maşini vechi, iar statul a investit 380 mil. euro pentru reînnoirea par­cu­lui auto, vârsta medie a par­cului auto a continuat să scadă. Tot în acest interval de timp în România au intrat peste 1,1 mi­lioane de autoturis­me la mâna a doua şi sub un milion de maşini noi.

"Realitatea demonstrează că indiferent de cele mai bune intenţii ale programului «Rabla», trebuie optimizată în primul rând taxa de poluare. Mai mult, noul timbru de mediu nu doar că va susţine îmbătrânirea, ci o va încuraja deoarece taxa se va micşora cu până la 90% pentru maşinile foarte vechi. În acest context banii cheltuiţi până acum pe programul «Rabla» sunt aruncaţi pur şi simplu pe geam", a subliniat Constantin Stroe, vicepreşedintele Dacia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO