Eveniment

Doar jumătate din autostrada Moara Vlăsiei - Ploieşti este gata. Nici Băsescu nu mai crede în promisiunile constructorilor. VIDEO

Autor: Andreea Neferu

31.08.2011, 00:04 1082

Stadiul fizic de finalizare a lucrărilor pe autostrada Moara Vlăsiei - Ploieşti este de doar 54%, potrivit Companiei Naţionale de Au­tostrăzi şi Drumuri Naţionale din Ro­mânia (CNADNR) deşi firmele Spedition UMB (controlată de Dorinel Umbrărescu), PA&CO International (Costel Căşuneanu) şi Euroconstruct Trading 98 (Dan Beşciu) au promis că până în dece­m­brie vor finaliza cei 42,5 de kilometri ai acestei şosele.

"Pare în momentul de faţă o misiune imposibilă (finalizarea acestui tronson până la sfârşitul anului - n.red.), dar să vedem", a declarat preşedintele Traian Băsescu, citat de Mediafax.

Băsescu a vizitat ieri şantierul Bucureşti - Plo­ieşti, la doar două săptămâni după ce ZF a mers pe această autostradă, arătând că doar 10 km din cei 42,5 ai tronsonului Moara Vlă­siei - Ploieşti au fost asfaltaţi complet deşi până la termenul limită promis, luna decembrie, mai sunt doar cinci luni.

Vizitele pe şantierul autostrăzii Bucureşti - Ploieşti au devenit în ultima lună o obişnuinţă pentru înalţii oficiali, care speră să-i determine astfel pe constructori să acce­lereze ritmul lucrărilor şi să le finalizeze în termenul pro­mis, decembrie 2011. Vizita preşedintelui a avut loc la aproa­pe o lună după ce premierul Emil Boc şi ministrul trans­porturilor Anca Boagiu au mers pe autostrada Bucureşti - Ploieşti, arătându-se nemulţumiţi de ritmul lucrărilor.

Autostrada Bucureşti - Ploieşti are o importanţă majoră, în condiţiile în care ar prelua traficul de pe cea mai aglomerată şosea a ţării, DN 1. Astfel, zilnic, la ieşirea din Bucureşti către DN 1 circulă aproximativ 53.000 de vehicule, în timp ce la intrarea în municipiul Ploieşti mai ajung circa 39.000, potrivit recensământului general al circulaţiei rutiere realizat de CNADNR.

Umbrărescu are şanse să termine până în decembrie

Cei mai avansaţi la capitolul lucrări pe tronsonul Moara Vlăsiei - Ploieşti sunt băcăuanii de la Spedition UMB, care au finalizat în proporţie de 90% tronsonul de 14 kilometri de care se ocupă. Niciunul dintre cei trei oameni de afaceri care controlează firmele ce se ocupă de tronsonul Moara Vlăsiei - Ploieşti nu a putut fi con­tactat ieri pentru a comenta asupra declaraţiilor preşedintelui Băsescu.

"Ei au fost un consorţiu la început de trei firme ro­mâneşti. Şi, fiind trei firme româneşti, până la urmă s-au certat şi au rupt contractul. De la calitatea de consorţiu care se angajase cu statul român, până la urmă s-a spart consorţiul în trei contracte. Mă rog, treabă românească. Au arătat că încă mai avem de învăţat la capitolul acesta. Eu sper ca experienţa să le fi fost bună tuturor", a mai spus Traian Băsescu.

Costul pe kilometru pe tronsonul Moara Vlăsiei - Ploieşti se ridică la 9,4 milioane de euro, în timp ce pe celălalt sector al autostrăzii Bucureşti - Ploieşti, şi anume Bucureşti - Moara Vlăsiei, preţul unui kilo­metru este de 5,6 milioane de euro. Acest din urmă tronson este construit de italienii de la Pizzaroti şi Tirena Scavi pentru 183,6 milioane de euro, şi are ca termen de finalizare octombrie 2012.

Specialiştii din sectorul construcţiilor spun că doar în cazul unei mobilizări extraordinare tronsonul Moara Vlăsiei - Ploieşti ar putea fi gata la timp.

"Timpul este foarte scurt. Sunt mai mulţi factori care pot influenţa finalizarea la timp a acestei autostrăzi (tronsonul Moara Vlăsiei - Ploieşti - n. red.), în afară de orga­nizarea de şantier. În condiţii de mobilizare extraor­dinară, la care să se asigure lucrul în trei schimburi, dar şi finanţările necesare s-ar putea finaliza aceste lucrări", a declarat Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO).

O istorie controversată

Povestea tronsonului Moara Vlăsiei - Ploieşti începe în iunie 2007, când lucrările au demarat efectiv, având ca termen iniţial de finalizare anul 2010, însă acesta a fost prelungit. De altfel, această autostradă are una dintre cele mai controversate istorii, în condiţiile în care în primăvară ministrul transporturilor Anca Boagiu anunţa că va rezilia contractul cu firmele constructoare ale tronsonului Moara Vlăsiei - Ploieşt. Ulterior, constructorii au renunţat la suplimentarea contractului de construcţie cu 47%, adică echivalentul a peste 110 mil. euro. Renunţarea la aceşti bani a fost o premieră în istoria Ministerului Transporturilor, în condiţiile în care instituţia a reuşit pentru prima oară în cazul unui contract de o asemenea anvergură să-i determine pe constructori să lucreze fără alte acte adiţionale.

Pe de altă parte, contractul cu francezii de la Colas pentru realizarea autostrăzii Cernavodă - Medgidia nu a avut acelaşi "succes". Ministrul Anca Boagiu a reziliat definitiv în aprilie acest contract, în valoare de 224 milioane de euro, pe motiv că firma de construcţii din Hexagon ar fi întârziat lucrările şi ar fi cerut suplimen­tarea valorii contractului cu 16 milioane de euro din cauza modificării traseului autostrăzii pe o distanţă de 14 kilometri din lungimea totală de 20 de kilometri.

CNADNR anunţa la începutul anului că va inau­gura 83 de kilometri de autostradă în 2011, la care s-ar fi adăugat 34 de kilometri de centuri ocolitoare la nivel de autostradă.

Ulterior însă, instituţia a schimbat estimările, anunţând că autostrăzile se vor finaliza numai parţial în 2011, aşa cum este cazul Medgidia Constanţa, care este deja dată în folosinţă pe un singur sens, dar şi Arad - Timişoara şi Moara Vlăsiei - Ploieşti, la care se adaugă variantele de ocolire la standard de autostradă ale oraşelor Constanţa şi Arad.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO