Eveniment

Dobânzile la creditele în lei încep să crească, în loc să scadă pentru încurajarea economiei

Dobânzile la creditele în lei încep să crească, în loc să scadă pentru încurajarea economiei
19.07.2010, 23:50 32

Tocmai când economia are mai multă nevoie ca oricând de semnalede încurajare, dobânzile la creditele în lei nu numai că nu scad,ba chiar au început să crească.

Faţă de începutul lunii mai, dobânzile ROBOR la trei şi şaseluni folosite ca referinţă la creditarea în lei au urcat în cursullui iunie cu peste un punct procentual, instalându-se la 7 -7,5% pean şi rămânând acolo şi în prima jumătate din iulie, când multebănci actualizează costul creditelor legate de indicii pieţeimonetare.

Oricum, unele bănci actualizează referinţele doar semestrial,BCR, cea mai mare instituţie de credit după active, folosind îniunie indicele ROBOR la 3 luni de 10,65% publicat de BNR pentru 31decembrie 2009. Altele au operat deja în luna iunie creşteri dedobâdă la creditele în lei.

După doi ani în care se discută fără rezultat despre relansareacreditării, singurii care mai presează în această direcţie suntantreprenorii români, care şi depind cel mai mult de finanţările dela bănci. "La ora actuală băncile nu vând credite şi din aceastăcauză au şi redus personalul. Sunt sume imense de bani în băncicare ar trebui să fie folosite pentru impulsionarea consumului, maiales pentru firmele mici sau pentru start-up-uri. Cea mai mareproblemă este la creditele în lei, unde dobânzile sunt foarteridicate, în timp ce la cele în euro evoluţia cursului este unpericol", spune Marcel Bărbuţ, proprietarul producătorului demateriale de construcţii AdePlast. Guvernatorul BNR Mugur Isărescua renunţat să le mai ceară bancherilor să coboare dobânzile maiaproape de rata-cheie la lei care a rămas totuşi la 6,25%. Maimult, BNR se gândeşte să le permită băncilor mari să-şi reducăexpunerile pe România, admiţând că acestea nu ar avea în ce să maiplaseze banii.

Băncile au abandonat chiar şi promoţiile prin care în aprilie-mai începuseră să testeze interesul clienţilor persoane fizicepentru noi credite. Doar Ministerul Finanţelor mai încearcă să seopună tendinţei de creştere a dobânzilor la împrumuturile pentrustat şi nu ia bani la mai mult de 7% pe an, deşi spaţiul de manevrăse îngustează.

Omul de afaceri Dan Şucu, proprietarul grupului de firmeMobexpert, acuză băncile străine care domină piaţa că blocheazăartificial creditarea persoanelor fizice şi în acest fel lovescconsumul, afacerile şi duc economia în jos, în loc să osusţină.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO