Eveniment

Dobânzile negative apasă din ce în ce mai greu asupra băncilor

Dobânzile negative apasă din ce în ce mai greu asupra...

Autor: CătăIina Apostoiu

03.06.2016, 00:04 1274

Cele mai mari bănci din zona euro au câştigat mai pu­ţin din operaţiunile de cre­ditare în primul trimestru în condiţiile în care experimentul Băncii Cen­trale Europene cu dobânzile negative a complicat situaţia de­ja situaţia lor dificilă creată de declinul înregistrat pe seg­mentul de trading şi de cos-turile în creştere generate de reglementări, scrie Bloom­berg.

Declinul veniturilor din dobânzi, primul din ultimii doi ani, s-ar putea adânci după ce BCE şi-a redus dobânda pentru depozite la minus 0,4% în martie. „În mediul bancar, ne confruntăm în prezent cu dobânzile negative“, a declarat John Cryan, CEO al celei mai mari bănci germane, Deutsche Bank, la o conferinţă din New York. „Provocările vor fi şi mai mari odată ce aceste rate negative se vor face simţite la nivelul depozitelor.“

Veniturile nete din do­bânzi ale celor mai mari 13 bănci tranzacţionate public din regiune au scăzut cu 2,5% în primul trimestru faţă de ace­eaşi perioadă a anului trecut, în timp ce profitul brut total al acestora s-a redus cu 20%.

„Dobânzile negative au survenit într-o periodă deja dificilă, băncile resimţind deja presiuni puternice generate de costuri în creştere legate de re­glementări, cerinţe mai stricte de capital, taxe şi în unele cazuri costuri legate de litigii“, arată Dieter Hein, analist al Fairesearch-Alpha­value.

Băncile îşi majorează co­mi­sioanele atunci când acest lucru este posibil şi reduc do­bânzile depozitelor în încer­carea de a diminua impactul măsurilor BCE.

Unele iau masuri cândva inimaginabile, cum ar fi perceperea de dobânzi pentru depozitele constituite de clienţii corporate şi chiar deţinerea de lichidităţi în seifuri. Însă măsurile se dovedesc insuficiente.

Commerzbank, a doua mare bancă germană, a invocat dobânzile negative pentru reducerea veniturilor cu aproximativ 90 milioane de euro la diviziile sale corporate şi de consum în primul trimestru.

Banca germană va suferi probabil “unele dintre cele mai mari pierderi de pe urma ratelor scăzute”, indică analiştii de la Morgan Stanley.

Dacă dobânzile se vor menţine la nivelurile actuale, veniturile combinate ale celor cinci bănci tranzacţionate public ale Germaniei vor scadea cu 2,1 miliarde de euro în 2018, sau aproximativ 9%, faţă de anul trecut, estimează Jochen Schmitt, analist al Bankhaus Metzler din Frankfurt.

Pe măsură ce vechile credite ajung la scadenţă sau sunt refinanţate, băncile din zona euro vor ramâne cu un stoc în creştere de credite mai noi acordate la dobânzi mai mici. Acestea s-ar putea dovedi mai puţin profitabile în cazul în care costurile de finanţare ale băncilor nu scad în acelaşi timp.

“Presiunile asupra profitabilităţii vor fi din ce in ce mai mari odată cu dispariţia activelor generatoare de câştiguri mai mari”, spune Michael Huenseler, de la Assenagon Asset Management.

Potrivit vicepreşedintelui BCE Vitor Constancio, deşi ratele negative ar putea eroda profitabilitatea în timp, efectul net al programelor de stimulente ale băncii centrale este unul pozitiv pentru bănci prin prisma majorării preţurilor activelor, reducerii creditelor rele şi declanşării procesului de redresare economică.

Există unele dovezi că politicile BCE încep să aibă efectul dorit. Băncile şi-au crescut creditarea către companiile non-financiare şi gospodării aproape în fiecare lună în ultimul an, după o scădere de aproape trei ani.

În timp ce banca centrală ar putea trece peste plângerile bancherilor, aceasta nu poate ignora temerile investitorilor că băncile devin mai riscante, spune Huenseler.

De când BCE a redus dobânzile pentru prima data sub zero în iunie 2014, costul asigurării firmelor financiare europene împotriva default-ului s-a dublat.

Totuşi, chiar şi unii bancheri văd puţine alternative la măsurile drastice ale BCE.

“Sunt necesare pentru mediul economic în care ne mişcăm, deşi nu sunt benefice pentru noi”, declară Jose Antonio Alvarez, CEO-ul băncii spaniole Banco Santander, în aprilie.

Dar problemele băncilor nu se vor opri aici. După un prim trimestru “brutal”, băncile se pregătesc pentru noi scăderi şi în următorul trimestru. Bancile de investiţii ar trebui astfel să se pregătească pentru scăderi de aproape 40% ale veniturilor în trimestrul al doilea, potrivit unui raport recent citat de Reuters.

Bancile din SUA o vor duce mai bine decât rivalele europene, însa condiţiile pentru întregul sector bancar şi toate categoriile de active vor rămâne dificile, potrivit estimărilor companiei de analiză a datelor Tricumen.

Veniturile celor mai mari 12 bănci de investiţii la nivel mondial au scăzut cu 25% în primul trimestru faţă de T1 2015, potrivit datelor Coalition.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO