Eveniment

"Doctorul" Franks: Am stabilizat pacientul, provocarea este să revină pe creştere

"Doctorul" Franks: Am stabilizat pacientul, provocarea este să revină pe creştere

Autor: Razvan Voican

08.02.2011, 23:59 32

Obiectivul noului acord cu FMI este impulsionarea creşteriieconomice durabile, afirmă Jeffrey Franks, şeful misiunii denegociere cu România, după ce măsurile stabilite cu autorităţile înultimii doi ani nu au adus mult-dorita ieşire din recesiune.

"Prima provocare în ceea ce priveşte creşterea economică oreprezintă arieratele. (...) Trebuie să eliminăm barierelestructurale din calea creşterii economice, stimulând în acelaşitimp investiţiile şi crearea de locuri de muncă", a spus ieriFranks.

După ce în 2009 şi-a încălcat propriile canoane finanţând directdeficitul bugetar al României, FMI îşi asumă acum în mod explicitşi obiectivul readucerii economiei pe creştere.

La capătul a doi ani în care a croit politica economică dinRomânia, oficialul FMI vorbeşte deja de pe poziţia unui adevăratpremier şi anunţă în româneşte ce ar trebui să se întâmple înurmătoarea perioadă. Mai mult, la nivel de discurs el este deja"de-al locului": "Pe măsură ce atingem ţintele de deficit bugetar,va fi loc la un moment dat în viitor pentru reducerea unor taxe,dar acesta nu este un obiectiv pe termen scurt, ci unul pe termenmediu-lung." Chiar dacă nu este şi politician, Franks nu uită denuanţele optimiste şi spune că în a doua parte a anului ar putea fireduse contribuţiile sociale. Şi încă o veste bună pentru public:în 2011 nu vor mai fi "disponibilizări forţate", neexistând înprezent un plan de reducere suplimentară a personalului angajat lastat.

Dar pentru că nu este politician sadea, el nu riscă să"garanteze" ieşirea României din recesiune în acest an, aşa cumautorităţile s-au grăbit să o facă. "Probabilitatea unei creşterieconomice negative este destul de mică, mai mică de 10%", spuneFranks, susţinând în acelaşi timp că o creştere peste zeroreprezintă "un pariu destul de sigur". Din păcate FMI nu are unistoric încurajator în estimarea evoluţiei economiei în ultimii doiani, fiind nevoit să-şi modifice permanent prognozele în sensnegativ. Franks spune că "sunt semne de creştere", mai rămâne săfie confirmate.

În mediul de business toate speranţele se îndreaptă spre a douajumătate a anului pentru că inclusiv din punct de vedere psihologiceconomia nu mai rezistă la un al treilea an de recesiune.

Lui Franks îi plac metaforele medicale, aşa că ieri a comparatdin nou România cu un pacient ajuns la urgenţă, pe care el, ca un"doctor", l-a stabilizat. "Am stabilizat pacientul la camera deurgenţă a spitalului, dar până la urmă vrem să plece sănătos dinspital. (...) Provocarea cheie pentru România este transformarea dela stabilitate la creştere."

Vezi pagina 3

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO