Eveniment

Doi tineri au primit 25.000 € pentru un business agricol

27.11.2009, 00:00 429

Sotii Robert si Liliana Trica au infiintat in acest an o fermain comuna Lunca Corbului, judetul Arges, unde exploateaza osuprafata de 135 de hectare de teren pe care cultiva cereale sipentru care au beneficiat de fonduri europene nerambursabile de25.000 de euro, prin programul "Instalarea tinerilor fermieri","Cresterea competitivitatii sectorului agricol si silvic" dincadrul Programului National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR).

"Noi locuim la oras, insa avem studii si experienta in domeniulagricol. Am aflat de posibilitatea de a accesa acesti bani europenipentru a porni propria ferma de la televizor si am mers sa neinteresam la Directia Agricola din judetul nostru", spune LilianaTrica.

Pentru a putea accesa fondurile, cei doi soti au infiintat lainceputul anului firma Agro Modern Trica 2009 si au luat in arenda135 de hectare de teren. "Acestea erau o parte din conditiile pecare trebuie sa le indeplinesti pentru a primii banii. Am mers laOficiul Judetean de Consultanta Agricola si proiectul ne-a fostintocmit gratuit. Este un proiect usor de facut si actele necesaresunt putine, iar un avantaj este faptul ca noi nu trebuie sacontribuim cu bani", explica Liliana Trica.

Ea spune ca din cei 25.000 de euro firma a primit deja 15.000 deeuro, suma cu ajutorul careia a achizitionat o semanatoareperformanta si o remorca. "In prima etapa am primit 60% dinfonduri, suma pe care trebuia conform proiectului sa o utilizampentru achizitionarea de utilaje. Cu restul de bani - 10.000 deeuro, intentionam sa crestem suprafata terenului pe care il avem inarenda." Anul acesta, cei doi soti spun ca au obtinut si primaproductie agricola de grau si porumb. "Am cultivat 30 de hectare cuporumb si am avut o productie de 6.200 de kilograme la hectar si105 hectare de grau unde productia a fost de 2.400 de kilograme lahectar.

Cine ia banii:

Compania: Agro Modern Trica 2009, judetul Arges

Obiect de activitate: productia de cereale

Proiectul: "Instalare tanar fermier in ferma vegetala"

Valoarea totala a proiectului: 25.000 de euro

Firma nu trebuie sa contribuie cu fonduri pentru a beneficia deacesti bani

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO