Eveniment

Done, KPMG: Impozitul minim incalca o directiva UE. Cum comentati?

16.04.2009, 19:20 67

Stabilirea unui impozit pe cifra de afaceri, chiar si ca un impozit minim, contravine normelor europene si va crea probleme in aplicarea tratatelor de evitare a dublei impuneri pe care Romania le-a semnat, sustine Niculae Done, partner Taxation Services al KPMG, filiala locala a uneia din cele patru mari firme de consultanta din lume.

"In directiva a VI-a privind TVA este precizata expres interdictia de a introduce un impozit pe cifra de afaceri, altul decat TVA. Exista decizii ale Curtii Europene de Justitie care au obligat anumite state sa anuleze astfel de impozite", a declarat Done intr-un interviu acordat ZF. Guvernul a decis la sfarsitul saptamanii trecute printr-o ordonanta de urgenta stabilirea unui impozit minim care va fi calculat diferentiat, in functie de cifra de afaceri, intre un minim anual de 500 de euro si o limita maxima de 10.000 de euro.
Expertul KPMG a explicat ca o problema extrem de serioasa apare in cazul societatilor straine care desfasoara operatiuni in Romania prin intermediul sucursalelor. "Acesta este un impozit pe cifra de afaceri, iar astfel de impozite nu sunt acoperite de tratatele pentru evitarea dublei impuneri pe care Romania le-a semnat cu alte state. Deci acele sucursale practic ar trebui sa plateasca impozit atat in Romania, cat si in tara de rezidenta a societatii de care apartin. Care este evitarea dublei impuneri? Simplul fapt ca l-au numit in titlu ca fiind un impozit minim pe transe de venituri?"
El precizeaza ca acest impozit se aplica si asupra eventualelor dividende distribuite, pentru ca vizeaza veniturile brute. "Platesc o data impozit pe volumul veniturilor si mai platesc impozit si pe dividende, deci am dubla impunere. Pentru aceeasi suma. E dubla impunere economica".
Impozitul minim va trebui platit indiferent daca un contribuabil inregistreaza. Done, fost director general in Finante, afirma ca in Codul fiscal exista o prevedere care stabileste dreptul de recuperare a pierderilor fiscale. "Daca platesc acest impozit si eu in realitate pe situatii financiare corecte, auditate, demonstrez ca am pierdere fiscala, ce fac cu ea? N-o mai pot recupera in noile conditii, pentru ca platesc un impozit minim".
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO