Eveniment

Dorel Săndesc, Ministerul Sănătăţii: În ultimii şapte ani au părăsit România peste 15.000 doctori

Dorel Săndesc, Ministerul Sănătăţii: În ultimii...

Autor: Andrei Cîrchelan

06.05.2014, 11:56 192

Personalul medical din România a migrat puternic spre Occident începând cu momentul aderării la Uniunea Europeană, iar procentul doctorilor respinşi în Vest este mult sub 1%, ceea ce înseamnă că România contribuie mai mult decât primeşte în sistemul medical european, a declarat Dorel Săndesc, secretar de stat la Ministerul Sănătăţii, în cadrul ZF Regional Health Summit.

”România se confruntă în acest moment cu un deficit serios de personal. În ultimii şapte ani numărul medicilor care au părăsit ţara depăşeşte 15.000. În 2009 aveam unul dintre cele mai mici numere de doctori la mia de cetăţeni. Statistici din 2012 arată că numărul de doctori a scăzut la sub 1,9 la mia de cetăţeni. Acum România are mai puţini doctori decât Republica Moldova”, a declarat Săndesc.

Potrivit acestuia, ”ţările sărace” din Europa dau mult mai mult decât primesc în sistemul de sănătate. În acest context, ”Europa poate să ia măsuri compensatorii, care se referă la alocarea specificiă de fonduri pentru infrastructură din România. Nu doar salariul e motivul plecărilor, ci şi condiţiile de muncă. UE e obligată să aloce bani pentru acest lucru”, a mai spus Săndesc.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO