Eveniment

Dosarul retrocedărilor de la ANRP. Deputatul Ioan Oltean, ridicat de procurorii DNA de pe aeroport pentru mită de 600.000 de euro

Ioan Oltean a fost unul dintre cel mai puternici lideri politici din guvernarea PDL, în timpul căreia s-a devalizat Fondul Proprietatea cu peste un miliard de euro

Ioan Oltean a fost unul dintre cel mai puternici lideri politici din guvernarea PDL, în timpul căreia s-a devalizat Fondul Proprietatea cu peste un miliard de euro

Autor: Catalin Lupasteanu

27.11.2015, 00:03 1339

Deputatul liberal Ioan Oltean, un puternic lider al fostului PDL (partid care a fuzionat cu PNL), care i-a recomandat-o fostului premier Emil Boc pe Crenguţa Dumitrean pentru poziţia de şefă a Agenţiei Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), a fost ridicat ieri de procurorii DNA de pe aeroport şi dus la audieri.

Oltean, lider local din zona Bistriţa, este cercetat în dosarul restituirilor ilegale de proprietăţi, una dintre cele mai scandaloase afaceri ilegale de după revoluţie, în care statul a pierdut sute de milioane de euro. Oltean ar fi luat 600.000 de euro pentru intervenţia într-un dosar de retrocedare.

În dosar este cercetat şi Mihai Rotaru, acţionar la CS Universitatea Craiova, pentru o despăgubire de aproape 109 milioane de lei care i-a fost acordată de comisia ANRP. Despăgubirea a fost acordată pentru un teren din Piteşti (pentru care Rotaru a cumpărat drepturile litigioase) în perioada în care şefa comisiei era Crinuţa Dumitrean. Oltean declara în decembrie 2014 că „în afară de faptul că a recomandat-o“ pe Crinuţa Dumitrean premierului Emil Boc pentru a fi preşedinta ANRP, „nu a avut niciun fel de altă interferenţă cu activitatea acesteia“.

DNA a comunicat aseară că procurorii au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Florin Teodorescu, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), în prezent deputat (trimis în judecată sub control judiciar în altă cauză), pentru infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. De asemenea, Ioan Oltean este cercetat penal pentru infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu. Teodorescu este acuzat că a aprobat raportul de evaluare prin care un teren în suprafaţă de 61.857 mp situat în Piteşti a fost evaluat la 108 mil. lei (terenul pentru care a primit despăgubiri Rotaru) ştiind că acel teren a fost supraevaluat cu suma de 87 mil. lei.

 Oltean şi-a exercitat influenţa la Crenguţa Dumitrean pentru urgentarea şi aprobarea despăgubirii. În schimb a primit 600.000 de euro, spun procurorii. Aceştia i-au audiat ieri şi pe Lăcrămioara Alexandru, Rodica Constantinovici, Sergiu Diacomatu şi Cătălin Florin Teodorescu, toţi fiind foşti membri ai comisiei ANRP. În aceeaşi cauză sunt vizaţi şi Crinuţa Dumitrean, Remus Baciu şi Marko Attila, care au fost în comisia de la ANPR care a aprobat solicitarea de despăgubire a lui Mihai Rotaru.

Într-un alt dosar privind despăgubiri ilegale de la ANRP, cunoscut ca „Bica 1“, sunt judecaţi pentru abuz în serviciu opt foşti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despă­gubirilor - între care fosta şefă a DIICOT Alina Bica şi Crinuţa Dumitrean. Aceştia sunt acuzaţi că i-au aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian în 2011 despăgubiri pentru un teren de 13 hectare în Bucureşti supraevaluat cu peste 62  mil. euro.

La închiderea ediţiei. Omul de afaceri Mihai Rotaru şi foştii membri în comisia ANRP Sergiu Diacomatu, Lăcrămioara Alexandru şi Rodica Constantinovici, a fost reţinuţi joi-seară de procurorii DNA, în dosarul despăgubirii ilegale acordate lui Rotaru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO