Eveniment

Dragnea: Anunţul PSD-ALDE privind candidatul la prezidenţiale, probabil în 2019

Dragnea: Anunţul PSD-ALDE privind candidatul la...

Autor: Ionel Dancu

10.08.2018, 09:00 635

Întrebat când se va cunoaşte dacă PSD - ALDE vor avea un candidat unic la alegerile prezidenţiale, Liviu Dragnea a răspuns, joi seară, la România TV: „În 2019 probabil vom anunţa".

Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a anunţat miercuri seara că liderii PSD şi ALDE vor anunţa pe 15 octombrie 2018 dacă vor avea candidaţi separaţi la alegerile prezidenţiale sau dacă cele două partide vor avea un candidat comun ”care va lua totul din primul tur”.

”Vor fi două variante pe care mergem şi vom face un raport pe data de 15 octombrie. Varianta <PSD candidat>, <ALDE candidat> şi varianta <PSD+ALDE - candidat la comun>. (...) În momentul de faţă facem analize foarte serioase la nivelul fiecărei organizaţii fiecărei localităţi, fiecărui oraş. Noi pe 15 octombrie vom avea un rezultat final dacă varianta candidaţi separaţi e mai bună şi în finală unul dintre candidaţi dă voturile celuilalt sau candidat comun, care va lua totul din primul tur”, a declarat la România TV secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu.

Preşedinţii organizaţiilor judeţene PSD, consultaţi miercuri de MEDIAFAX, nu au exclus varianta ca social-democraţii să susţină la alegerile prezidenţiale un candidat care nu este membru de partid, însă doar în anumite condiţii.

Preşedintele PSD a anunţat, pe 22 iulie, că PSD şi ALDE ar putea avea un candidat unic la alegerile prezidenţiale, candidat care ar putea fi de la PSD sau de la ALDE, Liviu Dragnea precizând că analiza a început deja, separat, în cadrul celor două formaţiuni. „Candidatul (la alegerile prezidenţiale -n.r.) va fi desemnat după o analiză foarte serioasă şi riguroasă, şi nu pe orgolii. Şi este posibil candidat unic. Am vorbit cu domnul Tăriceanu şi am convenit că orice variantă este deschisă, însă o s-o pitrocim foarte bine şi vom vedea care e varianta cu cea mai mare şansă de reuşită. Va fi o decizie raţională, nu bazată pe orgolii, pe dorinţe găunoase, ci pe dorinţa de câştig. Pentru noi e important ca Alianţa PSD-ALDE să câştige prezidenţialele. Ori va avea candidat propriu. Lăsăm această variantă deschisă în analiză, poate să fie de la PSD, poate să fie de la ALDE”, a declarat Liviu Dragnea, la România Tv.

Liderul PSD a mai spus că analiza a început deja, fiind posibil şi un anunţ până la finalul anului.

„Sunt analize complexe care se fac şi o s-o terminăm spre sfârşitul anului, la toamnă. E posibil (să facem şi anunţul – n.r.). Facem separat (analiza – n.r.). Este inclusă în această analiză (prezidenţiale şi europarlamentare - n.r.)”, a completat Liviu Dragnea.

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat marţi seară, la Antena 3, că o candidatură a sa la alegerile prezidenţiale din 2019 nu este un lucru de care să se sperie şi că de foarte multe ori stă şi se întreabă cum ar face el mandatul de preşedinte şi ce ar trebui să facă pentru România.

Întrebat dacă îşi doreşte să candideze la prezidenţiale, Tăriceanu a răspuns că este un lucru care îl preocupă.

„Nu aş spune că e un lucru de care să mă sperii, dar nici nu sunt în momentul acesta mânat de o ambiţie nemăsurată. Niciodată în politică eu nu am procedat în felul acesta. Cred că cei care au ambiţii, aşa, necontrolate şi nemăsurate până la urmă ajung să facă greşeli. Am fost premier şi poate un pas mai sus, altul nu mai există, ar fi funcţia prezidenţială, ceea ce nu este un lucru care să spun că nu mă preocupă. De foarte multe ori stau şi mă întreb cum ar trebui să fie mandatul de preşedinte, cum aş face eu mandatul de preşedinte, ce ar trebui să fac pentru România, pentru că până în prezent eu văd o mare diferenţă între cum e descris în Constituţie rolul preşedintelui şi ce se întâmplă în realitate", a declarat Tăriceanu, marţi seară, la Antena 3.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO