Eveniment

Dragos Tanase, CEO al Rosia Montana Gold Corporation: Am venit aici sa fac mina. Nu iau in calcul alta optiune

Dragos Tanase, CEO al Rosia Montana Gold Corporation: Am venit aici sa fac mina. Nu iau in calcul alta optiune

Dragos Tanase, directorul general al RMGC

29.05.2009, 00:00 1738

Dupa 12 ani de la debut, proiectul minier de la Rosia Montana - una dintre cele mai controversate investitii din Romania - este blocat in lipsa acordului de mediu, dar oficialii Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), compania care deruleaza proiectul, spun ca „sunt in grafic", iar singura optiune luata in calcul este continuarea investitiei.

„Avem un zacamant, o licenta, o mina peste standardele internationale. Ne vom continua programul de dialog, de comunicare a acestui proiect pana vom obtine toate permisele", a declarat Dragos Tanase (36 de ani), directorul general al RMGC. Tanase, care a preluat conducerea firmei anul trecut, a mentionat ca obiectivul mandatului sau este realizarea minei.
„Am venit aici sa fac mina. Nu iau in calcul alta optiune".
16 ani pentru 7 mld. dolari
Potrivit managementului firmei, pentru un astfel de proiect perioada cuprinsa intre debut si inceperea exploatarii este de circa 15 ani, astfel ca Rosia Montana „este in grafic". Dupa inceperea productiei, compania estimeaza ca va exploata zacamantul timp de 16 ani, iar 7 ani vor fi necesari pentru inchiderea minei.
„Daca in acest moment ar fi reluate intalnirile comisiei interministeriale care trebuie sa analizeze toata documentatia depusa de noi (pentru obtinerea avizului de mediu - n.r.), estimam ca in trei ani am putea incepe sa producem. Am prevazut o perioada de 6 luni pana la un an pentru obtinerea avizului si apoi mai avem nevoie de doi ani pentru a construi mina", a mai spus oficialul RMGC.
Astfel, exploatarea miniera ar putea produce primul lingou de aur cel mai devreme in 2012 dupa investitii totale de peste 1,7 mld. dolari. Acesta este cel mai optimist scenariu, pentru ca nu exista deocamdata niciun semnal din partea autoritatilor privind reluarea analizei.
Proiectul de la Rosia Montana, unde compania sustine ca exista 250 de tone de aur si circa 800 de tone de argint evaluate la 7 mld. dolari, a debutat in 1997, cand Regia Autonoma a Cuprului Deva s-a asociat cu firma canadiana Gabriel Resources si a infiintat compania Eurogold Resources. Aceasta si-a schimbat numele in Rosia Montana Gold Corporation, iar in prezent statul detine aproape 20% din actiuni, iar restul sunt in posesia Gabriel Resources, companie listata la Bursa din Toronto.
Oficialii RMGC sustin ca peste 60% din actiunile Gabriel Resources sunt acum detinute de investitori din SUA printre care se numara Newmont Mining - al doilea producator de aur din lume - si miliardarul John Paulson, presedintele fondului de investitii Paulson.
RMGC a depus in 2006 la Ministerul Mediului raportul privind impactul asupra mediului, l-a revizuit in mai 2007 si l-a retrimis ministerului, iar comisia interministeriala a inceput analiza. Patru luni mai tarziu, ministrul mediului de atunci, Attila Korodi, a suspendat pe termen nelimitat procedurile de avizare a proiectului.
„Avocatii nostri au spus ca suspendarea este abuziva si in 2008 am dat in judecata ministerul. Am solicitat redeschiderea proiectului si asteptam decizia ministerului. Avem un proiect nou - modificat si actualizat in urma criticilor ONG-urilor, ale Academiei Romane. Vrem o evaluare corecta a proiectului, nu cerem subevaluari sau exceptii de la litera legii", a mai spus Tanase.
100 mil. dolari pentru stramutare
Pana in prezent, compania a investit in Romania circa 350 mil. dolari pentru achizitia de proprietati, programe geologice, achizitia de echipament minier, cercetare arheologica, studiu de mediu etc.
Din acesti bani aproape 100 mil. dolari au fost cheltuiti pentru relocarea locuitorilor. Proiectul se suprapune pe circa 25% din teritoriul comunei Rosia Montana, astfel ca societatea a derulat un program de achizitie a proprietatilor care in februarie 2008 a fost oprit.
Pentru finalizarea programului ar mai trebui achizitionate circa 100 de proprietati. Zilele trecute, a fost inaugurat Cartierul Recea de la periferia orasului Alba Iulia unde RMGC a construit 125 de case pentru locuitorii care au ales sa plece din Rosia Montana. Cartierul se intinde pe 24 de hectare, iar investitia a fost de 32 mil. euro.
Reprezentantii companiei sustin ca fondurile necesare finantarii proiectului pana la inceperea productiei vin in proportie de 25% de la actionari, iar restul din imprumuturi de la agentii multilaterale.
Dragos Tanase spune ca de la debut proiectul a fost „inconjurat de mult zgomot" si s-a ajuns in situatia in care au aparut „discrepante majore".
„Se spune ca din acest proiect canadienii vor pleca cu toti banii - 7 mld. dolari. Vreau sa mentionez ca, din acesti bani, 4 mld. dolari raman in tara prin crearea de locuri de munca si angrenarea altor investitii. Numai la bugetul statului vor ajunge 1,8 miliarde de dolari", a explicat directorul general al RMGC.
Tanase a preluat conducerea companiei in 2008 venind de la operatorul de comunicatii prin cablu UPC, unde a detinut pozitia de Chief Financial Officer. „Am avut oferte din partea unor fonduri de investitii si de la Rosia Montana. Mi-a luat un an sa ma hotarasc. Cateva luni am facut due diligence si am realizat ca nu este nimic in neregula cu proiectul si ca industria miniera romaneasca are un potential enorm", a spus el.
Blaga este „pentru"
Ministrul dezvoltarii Vasile Blaga a declarat ieri la Alba Iulia ca el, personal, sustine proiectul minier, precizand ca aceasta investitie ar trebui dezbatuta serios si la nivelul Guvernului. „Si eu sustin acest proiect, dar este punctul de vedere al meu personal, va trebui sa avem o dezbatere foarte serioasa probabil si la nivelul Guvernului. Nu avem un punct de vedere al Guvernului in acest moment", a spus Blaga. Mediafax
Cauta 89 mil. dolari
Compania miniera Gabriel Resources, actionarul majoritar al Rosia Montana Gold Corporation, vrea sa obtina 100 mil. dolari canadieni (88,81 mil. $) printr-o emisiune de actiuni comune si un plasament privat catre anumiti actionari, fondurile urmand sa fie folosite pentru finantarea proiectului de exploatare a aurului la Rosia Montana. Actionarii Electrum Strategic Holdings si Paulson & Co. Inc. (detinut de miliardarul american John Paulson) si-au exprimat deja intentia de a participa la plasamentul privat, a anuntat Gabriel Resources, citata de Reuters. Mediafax

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO