Eveniment

Dragoste cu năbădăi: de la „ginta latină“ la blocarea aderării la Schengen

Dragoste cu năbădăi: de la „ginta latină“ la...
14.09.2016, 00:07 1769

Două vizite în Germania şi două la Paris ale preşedintelui Klaus Iohannis de la începutul mandatului. Două vizite în Germania, două la Paris ale premierului Dacian Cioloş de la începutul mandatului. Era timpul şi pentru o vizită pe măsură. Preşedintele Franţei Francois Hollande a stat două zile în România, iar relaţiile între cele două ţări par să se dezgheţe. A fost aproape incredibil ca vreme de aproape un deceniu relaţia

România - Franţa să fie la cel mai jos nivel înregistrat în istorie. Faptele sunt cunoscute. România se simte mai bine apărată de SUA decât de molatica Europă. Preşedintele Traian Băsescu a declarat drept prioritate a mandatelor sale în politica externă „axa” Bucureşti - Londra - Washington.

Cu câţiva ani înainte americansismul României fusese sever amendat de francezul Jacques Chirac: „A pierdut o bună oportunitate de a tăcea”.

Aderarea României la UE avea să aducă cu ea un val de imigranţi români în Hexagon. Francezii au fost nemulţumiţi. Au blocat, în mandatul lui Nicolas Sarkozy, aderarea României la Spaţiul Schengen.

România, la rândul ei, a sabotat proiectele Franţei. Ne chinuim să construim centrale nucleare cu chinezii, dar am refuzat tehnologia francezilor. Ieri s-au împlinit cinci ani de la declaraţia comună România - SUA privind „parteneriatul strategic pentru secolul 21”, prilej cu care preşedintele Klaus Iohannis a reconfirmat ataşamentul României faţă de această înţelegere. Dar de atunci multe s-au schimbat. „Axa” preşedintelui Băsescu s-a şubrezit după „Brexit”. Terorismul, imigranţii noneuropeni au abătut atenţia opiniei publice franceze sau germane de la imigranţii europeni, între ei românii. Prin urmare şi politicienii s-au mai „detensionat”.

Pe de altă parte, România a devenit un partener curtat, având în vedere opoziţia întâmpinată în UE de unele state în faţa „motorului” franco-german. România s-a situat, chiar dacă nu foarte bucuroasă, în tabăra Germaniei şi a Franţei în criza imigranţilor, tabără din care nu face parte Ungaria, Cehia sau Polonia. I-ar fi stat mai bine alături de aceste ţări, dar nu o face. Experimentează „axa” Paris - Berlin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO