Eveniment

DTZ: Mai puţine birouri goale în Bucureşti. Rata de neocupare a scăzut la 15,7%

DTZ: Mai puţine birouri goale în Bucureşti. Rata de...

Autor: Cristina Cuncea

21.08.2014, 00:00 230

Rata de neocupare s-a redus cu un punct procentual de la trimestru la trimestru, situându-se la 15,7% la finalul primului semestru din 2014, iar faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut scăderea este de doar 0,8 puncte, de la 16,5%, reiese din datele transmise de compania de consultanţă imobiliară.

În prezent, în Bucureşti sunt 333.000 metri pătraţi de spaţii vacante, peste 30% din această suprafaţă fiind în Pipera. Totuşi, de la un trimestru la altul, în Pipera s-a înregistrat cea mai mare scădere a ratei de neocupare comparativ cu celelalte zone din Bucureşti - 4%, la sfârşitul primului semestru atingând o rată de neocupare de 21%. În zona Pipera Sud (Str. Dimitrie Pompeiu) rata de neocupare este de 8,5%, în timp ce în CBD (zona centrală de afaceri) şi Vest aceasta ajunge la 8%, se arată într-un comunicat al DTZ Echinox.

Zona de Centru Nord are o rată de neocupare de 16%, în timp ce sub-zona Barbu Văcărescu - Floreasca, cu un stoc de 254.000 mp, înregistra la sfârşitul semestrului 1 o rată de neocupare de 14%.

Stocul modern de birouri din Bucureşti a ajuns la 2,114 milioane de metri pătraţi, la sfârşitul lunii iunie, aproximativ 3% din această suprafaţă reprezentând livrări de spaţii noi. În 2014 se vor livra 132.000 metri pătraţi de birouri, aproximativ 60% din această suprafaţă fiind pre-închiriată. În prima jumătate a anului au fost livrate cinci clădiri de birouri, cu o suprafaţă totală închiriabilă de 68.500 metri pătraţi, cele mai multe în Vestul capitalei.

În prima jumătate a anului, volumul total al închirierilor a fost de 108.000 metri pătraţi, cu 25% mai ridicat decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă din 2013. Acesta reprezintă cel mai mare volum al închirierilor înregistrat într-un semestru din 2008, fără a lua în calcul consolidarea realizată în 2010 de Petrom într-o clădire proprie de birouri.

Tranzacţiile de relocare domină în continuare piaţa, deţinând o cotă de 72% din volumul total al închirierilor, peste jumătate dintre relocări având la bază contracte de pre-închiriere. Cererea nouă - extinderi şi companii nou intrate pe piaţă - este cu 40% peste valoarea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului trecut şi reprezintă 28% din volumul total al închirierilor.

În primul semestru 26.500 metri pătraţi au reprezentat renegocieri şi reînnoiri de contracte, 60% dintre acestea încheindu-se în zona de Centru Nord a capitalei. Per ansamblu, activitatea de renegociere şi reînnoire de contracte a scăzut cu 25% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, şi cu 60% comparativ cu semestrul doi din 2013. Pre-închirierile au reprezentat cele mai mari tranzacţii în termeni de suprafaţă.

"Cererea a crescut gradual în prima parte a anului şi anticipăm menţinerea acestei tendinţe şi în următoarele trimestre. Opţiunea preferată a chiriaşilor continuă să fie relocarea în clădiri existente sau ce urmează a fi livrate într-o perioadă de 6-12 luni. Acest comportament este încurajat atât de costurile de ocupare, care continuă să fie atractive datorită pachetelor de incentivare, cât şi de calitatea spaţiilor de birouri nou livrate. Identificăm în piaţă companii mari care caută soluţii pentru a-şi consolida operaţiunile, dar şi companii care vor să deschidă divizii noi în România, ceea ce oferă o perspectivă interesantă asupra noilor dezvoltări imobiliare", a declarat, în comunicat, Mădălina Cojocaru, şeful departamentului de birouri al DTZ Echinox.

Chiriile prime au rămas stabile în primele şase luni ale anului, cu variaţii de la 16-18 euro/mp/lună în zona centrală de afaceri, la 15-17 euro/mp/lună în centru nord, scăzând la în locaţiile semi-centrale la 12-15 euro/mp/lună, iar în zonele periferice la 9 - 12 euro/mp/lună.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO