Eveniment

Dumbravă, membru CSM: Justificarea "geostrategică" nu explică lipsa de reacţie faţă de situaţia din Turcia

Dumbravă, membru CSM: Justificarea "geostrategică" nu...

Autor: Mediafax

22.07.2016, 11:07 472

"Instituţiile statului român au datoria să aibă o poziţie neechivocă în raport cu aceste încălcări ale statului de drept în Turcia. Mă aşteptam ca România, prin reprezentanţii săi, să aibă o poziţie fermă şi neechivocă în raport cu derapajele de la democraţie din Turcia. Nu s-a întâmplat. Lipsa de reacţie nu e de bun augur, în condiţiile în care în apropierea graniţelor României statul de drept este pus sub semnul întrebării", a spus judecătorul Dumbravă, care este şi reprezentantul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în Comitetul Executiv al Reţelei Europene a Consiliilor Judiciare (EFCN).

Judecătorul spune că este "tragic" faptul că "deţinătorii de azi ai puterii (absolute) în Turcia îşi justifică acţiunile profund antidemocratice tocmai pentru apărarea democraţiei: ei pretind ca apăra democraţia, că respectă valorile de drept, dar suspendă şi arestează judecători şi procurori, funcţionari publici, profesori".

"Nu am nicio îndoială să spun că suspendarea/arestarea celor 2745 de judecători şi procurori a fost premeditată. Coincidenţa nefastă constă în faptul că în cei nici doi ani de când actuala putere politică din Turca şi-a impus proprii oameni în justiţie, prin numirea lor în Înaltul Consiliu Judiciar, au fost transferaţi sau suspendaţi din funcţie peste 2700 de judecători şi procurori. Adică tot ataţia căţi au fost arestaţi/suspendaţi imediat după puciul eşuat. Cu alte cuvinte, coincidenţa vorbeşte de la sine, adică lista celor 2745 de judecători şi procurori era dinaintea puciului stabilită şi pusă în practică prin transferul judecătorilor şi procurorilor la sute, mii de kilometri de locul în care-şi desfăşurau activitatea", a mai declarat, pentru MEDIAFAX, judecătorul Dumbravă.

Dumbravă a amintit că EFCN, organizaţia "care reprezintă consiliile judiciare din Uniunea Europeana a luat poziţie fermă faţă de derapajele din Turcia, atât în luna iunie prin declaraţia de la Varşovia, cât şi imediat după puciul eşuat, iar în acest cadru, România, prin CSM care este membru al board-ului, "a atras atenţia asupra pericolelor la adresa democraţiei europene prin abuzurile care se comit în Turcia la adresa statului de drept".

"Un stat european nu poate funcţiona democratic fără o justiţie independentă. Aşa cum nu poate funcţiona fără un aparat de funcţionari competent şi ferit de amestecul puterii politice. Sau fără educatori şi profesori. Subordonarea instituţiilor fundamentale ale statului unor interese politice sau personale e greu de imaginat azi în Europa. Dar nu e imposibil să se întâmple lucrul acesta. Ca ţară şi cetăţeni ai unei ţări care a trecut prin traumele comunismului, suntem datori să nu închidem ochii la astfel de încălcări ale principiilor europene ale statului de drept. Şi, da, instituţiile statului român au datoria să aibă o poziţie neechivocă în raport cu aceste încălcări ale statului de drept în Turcia", a mai declarat, pentru MEDIAFAX, judecătorul Horaţius Dumbravă, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Circa 50.000 de militari, poliţişti, judecători, alţi funcţionari publici şi profesori turci au fost suspendaţi din funcţii ori arestaţi preventiv după tentativa de lovitură de stat din noaptea de 15 spre 16 iulie, conform Reuters. Dintre aceştia aproape 2750 sunt magistraţi- judecători şi procurori.

De asemenea, miercuri, au fost arestaţi doi judecători ai Curţii Constituţionale, conform televiziunii turce NTV.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO