Eveniment

După anularea majorării salariului minim, guvernul amână şi legea insolvenţei personale

După anularea majorării salariului minim, guvernul...

Autor: Alice Draghici

17.12.2015, 00:02 200

Guvernul ia în calcul amânarea intrării în vigoare a legii insolvenţei persoanelor fizice - o a doua decizie cu impact major a acestui executiv după cea de amânare a majorării salariului minim brut pe economie.

Legea ar fi trebuit să intre în vigoare la 26 decembrie.

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, a declarat ieri că guvernul discută pe marginea amânării intrării în vigoare a legii: „Evident este în discuţie acest subiect, dar vin cu detalii, dacă va fi cazul, în momentul în care proiectul respectiv ajunge pe ordinea de zi.“

Referitor la faptul că legea insolvenţei persoanelor fizice ar trebui să se aplice începând din 26 decembrie, dat fiind faptul că a fost publicată în Monitorul Oficial pe data de 26 iunie şi urma să intre în vigoare la şase luni de la publicare, Suciu a precizat că până pe 25 decembrie va mai fi cel puţin o şedinţă de guvern.

Legea insolvenţei persoanelor fizice prevede ca orice cetăţean aflat în incapacitate de plată a datoriilor, nu din vina sa, să îşi poată reeşalona datoriile pe baza unui plan de redresare financiară pe o perioadă de cinci ani.

Potrivit acesteia, insolvenţa debitorului se prezumă atunci când acesta, după 90 de zile de la data scadenţei, nu a plătit datoria faţă de unu sau mai mulţi creditori.

Există trei proceduri de insolvenţă stabilite de lege: procedura pe bază de plan de rambursare, procedura judiciară prin lichidarea de active şi procedura simplificată.

Potrivit actului normativ care a stârnit multe comentarii în perioada în care a fost în dezbatere, debitorul poate cere insolvenţa dacă este în incapacitate de a îşi achita datoriile la momentul în care acestea devin scadente.

Debitorul este considerat în incapacitate de a-şi achita datoriile la scadenţă dacă nu îşi poate achita două sau mai multe datorii faţă de doi sau mai mulţi creditori, în decurs de 30 de zile de la data scadentă a acestor datorii. Creditorul poate cere insolvenţa debitorului dacă poate dovedi că acesta nu îşi poate achita datoria şi dacă suma datorată către creditorul respectiv depăşeşte 25.000 de lei. Cuantumul minim al datoriilor trebuie să fie de 15 salarii minime pe economie pentru a putea fi introdusă cererea de deschidere a procedurii pe  bază de plan de rambursare sau a celei prin lichidare de active. Planul de rambursare a datoriilor (pe o durată de 5 ani, cu posibilitate de prelungire 1 an) se va desfăşura sub supravegherea unui administrator desemnat de o comisie teritorială de insolvenţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO