Eveniment

După Brexit, străinii năvălesc în Marea Britanie în căutare de chilipiruri

După Brexit, străinii năvălesc în Marea Britanie în...

Autor: CătăIina Apostoiu

26.07.2016, 00:04 1980

Atrase de deprecierea puternică a lirei sterline, companiile străine se grăbesc să pună mâna pe companii britanice la preţuri de nimic, asigurând astfel un flux constant de tranzacţii din momentul votului Marii Britanii pentru ieşirea din UE şi sfidând aşteptările privitoare la un declin dramatic al activităţii M&A, scrie Reuters.

Aproape 60 de tranzacţii în valoare totală de 34,5 miliarde de dolari au fost încheiate de către companii străine cu firme britanice din 23 iunie, relevă datele Thomson Reuters, faţă de 79 de tranzacţii în valoare de 4,3 miliarde de dolari încheiate în luna de dinaintea votului.

Activitatea contrazice avertismentele potrivit cărora piaţa de M&A urma să sufere o adevărată secetă pentru o anumită perioadă în cazul unui vot favorabil Brexitului, având în vedere nesiguranţa privitoare la riscurile la adresa economiei şi accesul la piaţa unică.

Lista preluărilor de companii britanice ar putea creşte după vară, potrivit bancherilor, care spun că lucrează la posibile oferte în numele unor companii străine interesate de ţinte britanice.

Bancherii M&A spun totuşi că o parte din preluările postvot au mai mult de-a face cu valorizările relativ scăzute ale companiilor britanice decât cu încrederea în economia britanică.

„Există, clar, oportunităţi de achiziţii“, spune un oficial al firmei de avocatură Herbert Smith Freehills. „Cei cu monede puternice, ca dolarul, renminbi, yenul, vor deveni cu siguranţă interesaţi să cumpere active denominate în lire sterline“.

Unii bancheri M&A din Londra spun că lucrează cu companii britanice care se simt vulnerabile în faţa unor oferte ostile din partea unor cumpărători străini bogaţi, în sectoare incluzându-le pe cel aerospaţial, al construcţiei de locuinţe şi de retail.

Conglomeratele americane şi asiatice îşi intensifică de asemenea eforturile de a încheia tranzacţii avantajoase, potrivit unor surse. Unele au angajat bănci pentru a repune pe picioare tranzacţii abandonate în ultimii ani din cauza neînţelegerilor privitoare la preţ.

După vot, companiile britanice au devenit cu 10-15% mai ieftine pentru cumpărătorii străini în urma deprecierii lirei sterline.

Studiile realizate înaintea referendumului avertizau că un vot favorabil Brexitului ar ameninţa activitatea M&A. „Seceta“ întârzie însă să vină.

Sectoarele cu cea mai mare concentraţie de preluări străine în ultimele patru săptămâni au fost cele ale tehnologiei, de consum, industrial şi media, cu 37 de vânzări în total, evaluate la 33 mili­ar­de de dolari. Potrivit unor surse, o parte din tranzacţii îşi au rădă­ci­nile în discuţii începute cu mult înainte de referendumul din luna iunie.

„Dacă am învăţat un lucru din criza financiară este că a sta pe loc înseamnă regres“, spune Steve Krouskos, din cadrul EY, adăugând că firmele trebuie să încheie în continuare tranzacţii pentru a-şi accelera creşterea organică, a-şi stabili o prezenţă organică.

Lăsând preţurile deoparte însă, condiţiile încheierii de tranzacţii vor fi în continuare dificile pentru cumpărători străini, care trebuie să evalueze nesiguranţa legată de relaţia viitoare a Marii Britanii cu UE.

În plus, orice preluare de proporţii ar putea fi examinată cu ochi mult mai critici de către guvernul britanic, după ce noul premier al ţării s-a angajat să se opună achiziţionării de campioni britanici consideraţi „importanţI din punct de vedere strategic“ de către companii străine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO