Eveniment

După doi ani de acord, FMI vede România ca pe un pacient stabilizat fără semne vitale

Autor: Mihaela Claudia Medrega, Geanina Sandu

26.01.2011, 23:49 34

Jeffrey Franks, şeful misiunii de evaluare a FMI, a comparatRomânia cu un pacient stabilizat, dar care nu dă semne vitale, ceeace înseamnă că nu există creştere economică, potrivit declaraţiilorlui Cezar Corâci, preşedintele UGIR -1903.

În timp ce majoritatea ţărilor europene au ieşit la liman,România s-a afundat în recesiune şi continuă să bâjbâie, încondiţiile în care nici măcar anemica creştere economică din 2011,de 1,5%, nu este sigură.

Declaraţia lui Franks vine după ce în urmă cu o săptămână el adeclarat pentru ZF că marea dezamăgire a FMI după doi ani de acordcu România este că economia nu a revenit încă pe creştere. "Absenţacreşterii economice este marea dezamăgire acum când ne apropiem definalul acestui acord. La fel de adevărat este că reformele ar fiputut merge mai repede, însă chiar şi aşa au făcut ajustări foarteimportante, s-au implementat politici corecte şi s-a revenit pecalea disciplinei fiscale." În ciuda faptului că România a luat laînceputul anului 2009 un împrumut de 20 mld. euro de la FMI, UE şiBanca Mondială, economia a rămas în recesiune de doi ani, iarcriticile la adresa acestui împrumut imens s-au înmulţit.

Jeffrey Franks a glumit ieri comparând România cu un mineraliercare în urmă cu doi ani era răsturnat, iar în prezent ruginit, iarpentru viitor cu o şalupă ultraperformantă ca viteză, dar foartemică, a mai spus preşedintele UGIR -1903.

Corâci a spus că Franks a vrut să facă o glumă şi a arătat niştepoze prin care a vrut să sugereze trecutul, prezentul şi viitorulRomâniei, reprezentantul UGIR-1903 spunând că el a înţeles gluma,dar sindicatele nu. Când şeful misiunii FMI la Bucureşti a arătatpozele cu şalupa foarte performantă, dar foarte mică, sindicateleau apreciat că nu vor încăpea toţi românii în ea şi "nu au gustatgluma", a spus Corâci.

Ce spun sindicatele

Preşedintele "Cartel Alfa" Bogdan Hossu a declarat că i-arăspuns şefului misiunii FMI la Bucureşti Jeffrey Franks că peşalupa prezentată de el încap doar un sfert din români, ceea ceînseamnă că în urma reformelor restul de trei sferturi nu vor maiavea loc. Hossu a spus că Franks a arătat partenerilor de discuţiinişte fotografii, "poate nu foarte fericite", care înfăţişau "unTitanic pe cale de scufundare" reprezentând România, care în urmareformelor ajunge "o mică şalupă foarte rapidă". Hossu a precizatcă a făcut o observaţie cu privire la acest aspect spunându-işefului misiunii de evaluare a FMI că o asemenea similitudineînseamnă că în urma reformelor nu vor mai avea loc trei sferturidin români, iar Franks a spus că nu a găsit alte fotografii.

O misiune a FMI - CE a început a şaptea evaluare a acorduluistand-by, în care se va analiza îndeplinirea obiectivelor stabilitepentru ultimul trimestru din 2010 şi vor fi negociate condiţiileprivind un nou acord, de tip preventiv. Vizita se va încheia îndata de 8 februarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO