Eveniment

După reduceri repetate de impozite, Noua taxă pe internet încaieră Parlamentul cu ministerul de resort

Corina Şuteu, ministrul culturii

Corina Şuteu, ministrul culturii

Autor: Iulian Anghel

31.08.2016, 00:04 516

Senatorii din Comisia de cultură i-au cerut ieri ministrului culturii Corina Şuteu să renunţe la o ordonanţă de ur­genţă care ar urma să impună o taxă pe serviciile televiziune şi de internet, bani cu care să fie subvenţionat fondul cinematografic. Senatorii îi cer minis­trului să depună un proiect de lege în acest sens, membrii comi­siei criticând ta­xele incluse în draftul pus în dezbatere pu­blică.

Ministerul Culturii a făcut public săptămâna trecută un proiect de modificare a legislaţiei ce vizează cinema­to­gra­fia. Con­form acestuia, ur­mează să fie intro­duse taxe noi pentru tele­viziuni, furnizori de tele­fonie şi internet, dar şi pen­tru cinematografe, ceea ce ar putea duce la creş­terea preţului la bilete.

Potrivit proiectului, se aplică o contribuţie de 1% din veniturile lunare companiilor care retransmit emisiunilor de televiziune. Cinematografele plătesc şi ele mai mult - 5% din venituri faţă de 4% acum şi 9% dacă nu asigură în săli 20% din producţii româneşti.

Furnizorii de servicii de internet ar urma să achite şi ei contribuţii de 1% din încăsările lunare, toate aceste venituri urmând să meargă la “fondul cinematografic”.

Faţă de aceste propuneri, senatorii din Comisia de cultură i-au cerut ieri ministrului culturii să renunţe la ordonanţă.

„Să ne explicaţi care este urgenţa atât de mare încât nu veniţi cu un proiect legislativ dezbătut în procedură de urgenţă de Parlament, cum este normal şi în Constituţie. Tentativa de a crea o urgenţă într-un domeniu care funcţionează şi culmea ia şi premii de atâta vreme să introduceţi taxe mi se pare că excede carac­terul consti­tu­ţional“, a declarat preşedintele Co­mi­siei de cultură, sena­torul PSD Geor­gică Severin.

Severin a mai susţinut că urgenţele se stabilesc în termeni constituţionali, nu pe baza sentimentelor.

Severin a mai atras atenţia şi că dacă ordo­nanţa pică în Parlament Ministerul Culturii va fi dat în judecată de toţi cei cărora le-a perceput taxe între timp, risc care ar putea fi evitat dacă Ministerul Culturii ar transmite Parlamentului un proiect de lege.

Preşedintele comi­siei a criticat şi taxele apli­cate serviciilor de in­ter­net, atrăgându-i aten­ţia ministrului că sunt şi alte industrii culturale care au nevoie de sprijin financiar.

„Introduceţi o taxă de consum com­plet inechitabilă (...) plătesc cetă­ţenii români şi vor fi afectaţi furnizorii“, a spus Severin.

La rândul său Valentin Jucan, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului, a transmis că „moda­litatea de a colecta sume de bani din zona audiovizuală, pentru fondul desti­nat cinematografiei, este o gravă eroare din punct de vedere procedural“, deza­probând proiectul de OUG propus de Corina Şuteu.

„Modalitatea de a colecta sume de bani din zona audiovizuală, pentru fondul destinat cinematografiei, este o gravă eroare, atât din punctul de vedere al deciziei în sine, cât şi din punct de vedere procedural. Astfel, dezaprob cu fermitate proiectul de ordonanţă de urgenţă propus de ministrul culturii, doamna Corina Şuteu.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO