Eveniment

Dusul rece al acordului cu FMI: ministrul muncii se pregateste pentru 800.000 de someri

Dusul rece al acordului cu FMI: ministrul muncii se pregateste pentru 800.000 de someri

Presedintele Traian Basescu si guvernatorul BNR Mugur Isarescu inainte de plecarea in vizita din Austria

23.03.2009, 19:33 33
 
Ministrul muncii Marian Sarbu a declarat ieri ca s-a cerut o suplimentare a bugetului MMFPS cu 500 mil. lei, bani necesari pentru sustinerea somajului, in conditiile in care numarul de 525.00 de someri estimat initial pentru acest an va fi mai mare cu aproximativ 200.000 - 300.000, potrivit Mediafax.
O astfel de majorare a numarului de someri ar determina o rata a somajului de aproape 9%, aproape dubla fata de cea de 4,9% inregistrata anul trecut. Sarbu a explicat ca acesti banii vor fi folositi pentru asigurarea numarului suplimentar de indemnizatii de somaj, dar si pentru nevoile legate de masurile active de pe piata muncii si cele de formare profesionala.
Demnitarul a adaugat ca suplimentarea bugetului ministerului este justificata si de prevederea potrivit careia persoanele care intra in somaj tehnic sunt scutite de la plata contributiilor de asigurari sociale timp de trei luni. „Acesti bani sunt necesari pentru a completa eventualele minusuri cauzate de cresterea somajului", a declarat Sarbu.
Ministrul a mai spus ca spera ca discutiile cu reprezentantii FMI sa evolueze in sens pozitiv, astfel incat sa poata balansa masurile economice si fiscale cu cele de protectie sociala. El a adaugat ca a fost destul de acceptata ideea de a acorda o atentie speciala categoriilor cele mai vulnerabile. Demnitarul a mentionat ca nu poate vorbi de conditii impuse de FMI, intrucat mai sunt anumite elemente de discutat.
Bugetul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale in acest an este de 12 mld. euro, 1,45 mld. euro fiind bugetul asigurarilor sociale.
Presedintele Traian Basescu a spus ieri ca acordul cu FMI este o „centura de siguranta" pentru Romania, care are un caracter preventiv. „Romania nu apeleaza la un imprumut pentru ca se afla intr-o stare din care trebuie sa fie salvata. Romania isi ia masurile preventive pentru ca anticipam o depreciere in lunile urmatoare a situatiei economice la nivel global si atunci am constatat ca n-am putea fi un foarte bun partener al bancilor, carora le cerem sa aiba un anumit comportament pe piata romaneasca, daca noi insine nu ne-am crea o resursa pentru a elibera banii bancilor din diversele zone in care sunt angajati", a explicat Basescu dupa intalnirea pe care a avut-o cu presedintele austriac Heinz Fischer.
„Sa punem pe economia romaneasca aceasta centura de siguranta, prin care sa autonomizam in raport cu bugetul de stat activitatea bancilor, sa asiguram sursele deficitare ale bugetului de stat printr-un credit, iar pe de alta parte, BNR sa nu mai utilizeze un volum foarte mare din banii bancilor comerciale ca rezerva. Din acest motiv am angajat imprumutul de la FMI", a adaugat el.
Vizita presedintelui in Austria vine in contextul in care la sfarsitul acestei saptamani ar urma sa aiba loc la Viena intalnirea dintre delegatia FMI care s-a aflat la Bucuresti pentru negocierea pachetului financiar destinat Romaniei si presedintii grupurilor-mama ale primelor zece banci straine din Romania, pentru a obtine un acord ca vor continua sa sustina piata locala. Presedintele a fost insotit in Austria de guvernatorul BNR Mugur Isarescu, de ministrul economiei Adrian Videanu, de ministrul de externe Cristian Diaconescu si de cel al turismului Elena Udrea.
Seful statului a mai spus ca bancile austriece care au filiale in Romania sunt solide si nu au avut de ce sa apeleze la finantare de la stat. „Bancile austriece care au filiale in Romania sunt solide. Nu trebuie sa ne ingrijoreze situatia actuala, ci trebuie sa ne luam masuri pentru a nu ajunge intr-o situatie dificila in viitor. Trebuie sa putem anticipa. Trebuie sa plecam de pe postamentul unei realitati care se poate deprecia", a declarat presedintele. „Austria este foarte prezenta din punct de vedere economic in Romania, are un volum mare de investitii. Bancile austriece au anuntat ca vor mentine liniile de creditare", a mai spus seful statului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO