Eveniment

Duţă susţine că statul stabileşte standarde pentru privaţi, Arafat spune că se face pe bani publici

Duţă susţine că statul stabileşte standarde pentru privaţi, Arafat spune că se face pe bani publici

Autor: Elvira Gheorghita - Mediafax

11.01.2012, 20:49 476

Preşedintele CNAS, Lucian Duţă a explicat, miercuri, la Pro TV, că statul face standarde de calitate şi de cost pentru ambulanţele private care vor să intre în sistem, fostul subsecretar de stat Raed Arafatsusţinând, în replică, faptul că acest lucru se face pe bani publici.

Preşedintele CNAS, Lucian Duţă şi fostul subsecretar de stat Raed Arafat au fost invitaţi, miercuri, la Ştirile Pro TV de la ora 19.00, pentru a discuta proiectul legii sănătăţii care vizează sistemul de urgenţă.

Cei doi au avut continuu puncte de vedere diferite legate de noul proiect.

Raed Arafat a ţinut să lămurească pentru început faptul că Fundaţia SMURD şi serviciile SMURD sunt două lucruri total diferite care nu se susţin una de pe cealaltă. Mai mult, SMURD a pornit de la o singură ambulanţă, iar din 2001 a fost preluat în structura Ministrului de Interne, nefiind vorba astfel de o structură privată. Fundaţia a fost creată în 2006 şi nu are ca activitate prestarea serviciilor medicale. "Nimeni nu poate face un sistem de urgenţă singur", a spus Arafat.

El a precizat că, pe măsură ce trece timpul, se convinge că nu a făcut un pas greşit atunci când a plecat din Ministerul Sănătăţii, părăsind funcţia de subsecretar de stat, întrucât după plecarea lui au apărut articole "false" privitoare la activitatea SMURD.

"Sunt afirmaţii false. Rămân cu capul sus. SMURD a apărut după colaborarea cu MI. Dezbaterile trebuie să continue, dar nu în jurul medicului Arafat, ci în jurul sistemului de urgenţă", a mai spus fostul subsecretar de stat.

El a susţinut că cel mai periculos aspect al legii este legat de accesul serviciilor comerciale la fondurile publice şi de faptul că în noua lege nu mai există conceptul public - privat, ci doar servicii omologate.

"Distrugând un sistem integrat se revine la o stare haotică", a mai spus Raed Arafat.

La rândul lui, preşedintele CNAS a susţinut că în prezent se încearcă o dezbatere publică pe noua lege a sănătăţii.

"Nu am început foarte bine pentru că uităm să explicăm un lucru esenţial: peste 90 la sută dintre oameni sunt nemulţumiţi de actualul sistem, mulţi medici pleacă şi, din păcate, nu pleacă cei slabi, ci pleacă cei foarte buni. Noua lege vizează desfiinţarea monopolurilor, pentru prima dată introduce deductibilitatea fiscală. Mai mult, un lucru foarte important, sistemul de urgenţă va fi coordonat şi în noua lege de către stat. Statul este cel care va face standarde de calitate şi de cost", a spus preşedintele CNAS, Lucian Duţă.

El a precizat că în sistuaţia actuală, sistemul de urgenţă nu poate fi extins în cele mai îndepărtate zone.

"De ce să dau 100 de milioane de euro ca să cumpăr ambulanţe şi 100 de milioane de euro ca să cumpăr elicoptere. Cu acestea poate să vină privatul, iar statul să se preocupe de calitatea serviciilor din spitale. Statul garantează aceste servicii", a adăugat Duţă.

În replică, doctorul Raed Arafat i-a spus preşedintelui CNAS, Lucian Duţă, că, de fapt, noua lege deschide sistemul pentru comercianţi pe bugetul public, iar sistemul integrat de urgenţă înseamnă UPU, ambulanţă, SMURD. Dacă un segment nu merge nici celelalte nu mai funcţionează. Privatul să lucreze pe fonduri private, a adăugat Arafat.

La rândul său, preşedintele CNAS a spus că statul asigură servicii pentru toţi pacienţii, iar noua lege urmăreşte ca aceştia să beneficieze de servicii mai bune.

Atunci, Arafat a spus că privaţii care vor veni cu ambulanţe şi elicoptere nu intră în sistem dacă nu au profit. "Mai mult, costul acum al unei intervenţii la ambulanţă este de 3 lei pe cap de locuitor. Pentru ca privatul să-şi amortizeze costurile pentru ambulanţe şi elicoptere şi ca să obţină profit va trebui să mărescă costurile sau să elimine sistemul public", a adăugat fostul subsecretar de stat.

Preşedintele CNAS i-a spus doctorului Arafat că are tot respectul faţă de acesta, dar că fostul subsecretar de stat adoră să fie "victimizat şi adorat de public".

"În medicină la fel ca şi în fotbal toţi avem dreptate. Cred că trebuie să fim preocupaţi de eficientizarea sistemului şi a banilor, de creşterea calităţii şi de distrugerea monopolului CNAS, al urgenţei şi al spitalelor", a adăugat preşedintele CNAS.

Raed Arafat a insistat că, urgenţa este partea care merge bine şi că nu trebuie impactată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO