Eveniment

E.ON anunţă investiţii de 104 milioane de euro în 2017 şi cere stimulente pentru continuarea în 2018

E.ON anunţă investiţii de 104 milioane de euro în...

Autor: Dan Straut, Mediafax

24.05.2018, 18:19 295

Conducerea companiei energetice E.ON România a anunţat joi că în 2017 a alocat investiţii de 104 milioane de euro şi va aloca 513 milioane de lei în 2018, menţionând însă că va fi nevoie de stimulente pentru modernizarea în continuare a infrastructurilor pe care le administrează. 

„Vrem să aducem reţeaua la un nou nivel de modernizare, astfel încât să nu mai avem poene de curent, dar dacă decidem să investim există un sistem de stimulente. Fără stimulente, aceste investiţii, modernizarea nu se poate produce, asta e foarte clar. Iar dacă se reduc marjele de profit, nu vom mai avea bani pentru investiţii”, a declarat Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România, într-o conferinţă de presă.

„Dacă ne dorim îmbunătăţirea serviciilor pentru clienţi şi, prin asta, ridicarea standardelor de viaţă, atunci trebuie să alocăm investiţii semnificative, sprijinite prin stimulente, altfel pur şi simplu nu vor fi investiţii”, a mai spus oficialul.

Referindu-se la programul de asigurare a stocurilor energetice pentru iarnă, anunţat recent de ANRE, Frank Hajdinjak a precizat că acesta nu este atributul companiilor de distribuţie. „Problema de securitate energetică naţională trebuie preluată de autorităţi şi de companiile naţionale, respectiv de Transgaz şi Transelectrica, nu este rolul nostru aici. A ne impune obligaţii de stocare nu mi se pare corect”, a precizat Frank Hajdinjak.

Investiţiile de 104 milioane de euro derulate de E.ON România în anul 2017 sunt cele mai mari de la intrarea companiei pe piaţă. „Companiile din grupul E.ON România au investit anul trecut, 475 de milioane de lei (104 milioane de euro), prioritar pentru modernizarea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale şi a electricităţii. Pentru acest an sunt bugetate investiţii de peste jumătate de miliard de lei, cu aceeaşi destinaţie”, se arată într-un comunicat al companiei.

În domeniul gaze naturale, E.ON a investit peste 200 de milioane de lei (43 de milioane de euro), sistemul de distribuţie fiind reabilitat şi modernizat pe o lungime de aproape 570 km. Totodată, reţeaua a fost extinsă cu peste 90 km în special branşamente pentru conectarea de noi consumatori.

În domeniul energiei electrice, valoarea investiţiilor a fost de circa 240 de milioane de lei (52 de milioane de euro). Destinaţiile principale ale investiţiilor au fost modernizarea şi reabilitarea reţelelor electrice, automatizarea sistemului de distribuţie, înlocuirea de transformatoare şi contorizarea inteligentă. Anul trecut au fost modernizaţi circa 1.700 km din lungimea reţelei electrice actuale.

„Până la finalul anului trecut au fost instalate aproximativ 252.000 de contoare inteligente, dintre care circa 21.000 de unităţi în cursul anului 2017. În perioada 2018-2020 este planificată instalarea a peste 200.000 de unităţi, valoarea investiţiei fiind de circa 52 de milioane de lei (11 milioane de euro)”, se mai arată în comunicat.

Totodată, Delgaz Grid - companie din grupul E.ON - a obţinut cofinanţare europeană de peste 10 milioane de lei (2,3 milioane de euro) pentru modernizarea staţiilor de transformare Hârlău, Paşcani şi Gorban (110/20kV) din judeţul Iaşi, investiţia totală fiind de 16,3 milioane de lei (3,5 milioane de euro).

„Urmare a investiţiilor semnificative realizate în ultimii ani în reţeaua de electricitate, în perioada 2008-2017 numărul întreruperilor s-a redus cu circa 54% iar durata acestora cu circa 60%. Pe partea de gaze, în 2017 a fost consemnată o scădere cu mai bine de 50% a numărului de defecte remediate pe reţele comparativ cu 2010”, menţionează compania.

„Este necesară continuarea susţinută a investiţiilor în reţele pentru a ne apropia de nivelul de performanţă actual din statele dezvoltate ale Uniunii Europene, beneficiarul final fiind consumatorul. Pentru aceasta însă este esenţial să avem stabilit un cadru de reglementare care să stimuleze investiţiile şi inovarea în distribuţia energiei electrice şi a gazelor naturale”, a declarat Frank Hajdinjak.

De la venirea în România, în anul 2005, E.ON a realizat investiţii de peste 6 miliarde de lei (1,5 miliarde de euro). De asemenea, contribuţiile virate în aceşti ani la bugetul de stat şi la bugetele locale însumează aproximativ 1,9 miliarde de euro.

E.ON mai precizează că la Sibiu va fi inaugurat, în acest an, un Centru de Servicii Clienţi care va deservi clienţii din Germania ai Grupului E.ON. Până la sfârşitul anului 2019, aici vor fi înfiinţate aproximativ 250 de locuri de muncă noi, care vor oferi oportunităţi foarte bune de angajare pentru vorbitorii de limbă germană din regiune. Totodată, anul trecut a fost înfiinţată, la Iaşi, compania E.ON Software Development, unde au fost deja angajate 70 de persoane, iar până la sfârşitul anului se are în vedere ca numărul acestora să ajungă la 120. Compania furnizează companiilor din Grupul E.ON din 13 ţări dezvoltări şi soluţii IT necesare activităţii curente de business.

Grupul german E.ON a intrat în România în anul 2005, când a preluat fostele societăţi de stat din domeniul gazelor naturale şi energiei electrice. Companiile din structura grupului operează o reţea de distribuţie a gazelor naturale în lungime de peste 22.000 km, respectiv o reţea de distribuţie a energiei electrice de peste 81.000 km şi deservesc circa 3,1 milioane de clienţi din 20 de judeţe situate în jumătatea de nord a ţării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO