Eveniment

Echpajele Farfallina şi Bonvi au câştigat Regata ZF Alpha Bank

Vedeţi imagini de la competiţe

Vedeţi imagini de la competiţe

Autor: Cristian Hostiuc

20.07.2014, 20:06 835

Regata ZF Alpha Bank din acest weekend de la Mangalia/Limanu a fost câştigată de echipajul Farfallina la clasa Racer (velier sportiv, fără comfort intern) şi de echipajul Bonvila clasa Cruiser (velier de plăcere, cu toate utilităţile), într-o competiţie destul de strânsă în care au participat 30 de echipe.

”În prima zi (sâmbătă) a fost un vând destul de puternic, iar unul dintre veliere, Teodora, şi-a rupt catargul. În a doua zi, condiţiile au fost perfecte, soare mai deloc, vânt de 20 km/h şi valuri acceptabile”, a spus Lucian Mândruţă de la Mediafax, care a participat la competiţie cu velierul ”Echipa Ţiriac Auto Mercedes-Benz”, care a ieşit pe locul 10 în clasamentul general al celor două zile.

”Noi suntem o echipă de amatori care se schimbă la fiecare ediţie şi are ca misiune mai mult să promoveze frumuseţea yahtingul în rândul participanţilor”, a menţionat el.

Regata ZF Alpha Bank face parte din campionatul Samsung Romanian Cup.

De mai bine de cinci ani de zile, mai mulţi pasionaţi de yahting încearcă să dezvolte o piaţă locală, în condiţiile în care ”practic România nu există pe harta din acest domeniu”, spune Mihai Marcu de la MedLife, care a dezvoltat o marină privată la Limanu, în care acum pot acosta 150 de ambarcaţiuni de acest tip. 

”Noi avem o ambarcaţiune la 10.000 de locuitori, bulgarii au la 1.000, spaniolii au la 100, nemţii şi britanicii între 50 şi 80, iar ţările nordice la 3. Bulgarii sunt mult, mult înaintea noastră”, a menţionat Marcu.

El menţionează că în 2008 în România s-au vândut 30 de bărci, iar în 2013 o singură barcă. Mihai Marcu este importatorul Beneteau, cel mai mare producător european de acest tip pe piaţa românească.

”Cred că noi nu avem nici măcar un yaht adevărat care să fie înregistrat în România”, a adăugat el. 

Deşi pare un sport şi un hobby costisitor, cu care românii mai mult intră în contact în vacanţă în Grecia, yahtingul costă 2-3.000 de euro pe sezon, asta fără a lua în considerare costul pentru achiziţia sau închirierea unei bărci/ velier. 

Cât costă pasiunea de a te plimba cu velierul pe mare

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO