Eveniment

Economia a creat 160.000 de noi locuri de muncă în cinci luni. Ţinta oficială este de 350.000 până la finalul anului

Economia a creat 160.000 de noi locuri de muncă în...

Autor: Adelina Mihai

23.06.2015, 00:03 1236

Peste 160.000 de români au reuşit să se angajeze în primele cinci luni ale acestui an, majoritatea ca urmare a faptului că au aplicat la locurile de muncă vacante anunţate de angajatori la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă.

Ţinta guvernului este ca până la finalul acestui an să se creeze până la 350.000 de noi locuri de muncă prin aşa-nu­mitele „măsuri active“ de ocu­pa­re, acesta fiind obiectivul stabilit în Programul de Ocupare a Forţei de Muncă, gestionat de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), instituţie aflată sub autoritatea Ministerului Muncii.

Circa 88% din cei care şi-au găsit un loc de muncă anul acesta au reuşit să se angajeze ca urmare a faptului că au văzut anunţurile de angajare publicate de companii la agenţiile pentru ocu­parea forţei de muncă, iar 18% din cei proaspăt angajaţi au be­ne­ficiat de serviciile de infor­mare şi de consiliere profe­sio­nală organizate de instituţie.

Cu toate acestea, nu toţi an­ga­jatorii aşteaptă can­didaţii ca urmare a anun­ţurilor de jo­buri vacante pe care le ra­por­tează în mod obligatoriu în fiecare lună la agenţiile de ocupare.

„Pentru noi, cele mai efi­ciente me­to­­de de re­cru­tare le repre­zintă în con­ti­nua­re publi­ci­ta­tea, adică ru­bri­cile de anunţuri de mică pu­blicitate din ziarele locale, flyerele sau afişele distribuite în zona în care facem recrutări“, a explicat Horia Bugarin, director general şi acţionar al firmei de recrutare şi închiriere de forţă de muncă temporară IHM Total Consult, care avea un număr de peste 1.500 de salariaţi anul trecut. Sub 5% dint cei care s-au angajat de la începutul anului şi-au găsit un loc de muncă pentru că angajatorii primeau subvenţii ca urmare a angajării de persoane dezavantajate, de exemplu.

În această categorie a per­soa­nelor dez­avantajate intră persoanele de peste 45 de ani sau părinţi unici între­ţinători ai familiilor, şomeri care mai au 5 ani până la pensie, absolvenţi ai insti­tuţiilor de învă­ţământ, persoane cu handicap sau persoane supuse riscului margi­nalizării sociale.

Cele mai mul­te persoane ca­re şi-au găsit un loc de mun­că anul acesta sunt din Timiş (unde s-au făcut peste 10.800 de angajări), Suceava (peste 9.800 de persoane), Bucureşti (peste 8.100 de persoane) şi Neamţ (peste 8.100).

Structura pe vârste a persoanelor care şi-au găsit un loc de muncă de la începutul anului arată că peste două treimi din cei care şi-au găsit un loc de muncă în perioada ianuarie- mai 2015 au sub 45 de ani, iar dintre aceştia doar 18% au sub 25 de ani.

În prezent, la nivel naţional există peste 22.000 de locuri de muncă vacante, potrivit ANOFM, cele mai multe (peste 20.000) fiind destinate populaţiei cu studii medii.

Totuşi, deşi oficial măsurile active ale ANOFM care au condus la crearea a peste 160.000 de joburi noi în primele cinci luni ale acestui an, datele de la Institutul de Statistică arată că în primele patru luni ale anului s-au creat doar 97.000 de noi locuri de muncă, numărul de salariaţi din economie ajungând la finalul lunii aprilie la 4,52 milioane de persoane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO