Eveniment

Economia a pierdut din avânt în T2. Consumul şi imobiliarele nu pot susţine singure creşterea

Economia a pierdut din avânt în T2. Consumul şi...

Autor: Claudia Medrega

17.08.2015, 00:07 1254
Economia a pierdut din avânt în al doilea trimestru, spre surprinderea analiştilor, coborând la un plus de 3,2% (T2 2015 versus T2 2014), după ce în primul trimestru a prins viteză, la 4,3% (T1 2015 faţă de T1 2014).

La semestru, creşterea PIB a fost de 3,7% faţă de perioada similară a anului trecut. Iar în T2 faţă de T1 2015, creşterea a fost de doar 0,1%.

Această pierdere de viteză provine din lipsa investiţiilor statului şi activitatea mai redusă din industrie, consideră unii analişti.

Pe de altă parte, premierul Victor Ponta a salutat această creştere pe Facebook într-un limbaj specific automobilismului, având în vedere că este pilot de raliu: „Avem 3,7% creştere a PIB pe primul semestru. Anul trecut am ajuns la nivelul din 2008, acum suntem peste 2008. Dar problema noastră e decalajul faţă de UE. Unii spun să nu accelerăm prea tare, dar noi deja suntem cu mai multe ture în urmă. Trebuie să mergem mai repede! Mă tem totuşi că dacă vin iar cei din 2009-2010, băgăm maşina în marşarier“.

Oamenii de afaceri aşteaptă să vadă această creştere în viaţa reală. Dacă firmele simt uşor acest plus, populaţia încă este rezervată.

„Până când acest excedent al PIB, această presupusă prosperitate se vor resimţi în buzunarele cetăţeanului de rând este cale lungă. Singurele efecte pozitive se resimt pe zona agroalimentară, prin scăderea TVA şi licitizarea zonelor gri de business. În a doua jumătate a anului, ritmul de creştere a PIB-ului va încetini, din cauza secetei“, a spus Ovidiu Wencz, directorul general al farmaciilor Dona.

România are a doua creştere economică din Europa după Cehia faţă de acelaşi trimestru al anului trecut. Bătrânul continent a avut rezultate uşor sub aşteptări în T2. Germania, prin­cipala piaţă de export a României, a marcat un plus de 1,6%. Spania, o ţară unde muncesc sute de mii de români, a fost o surpriză plăcută, cu un plus de 3,1%, în timp ce Franţa şi Italia au marcat creşteri de numai 1%, respectiv 0,5%.

La Bucureşti rezultatele economice din T2 aproape au trecut neobservate, având în vedere că nu au fost atât de spectaculoase ca în primul trimestru.

Datele detaliate privind PIB-ul din T2 vor fi publicate de Institutul Naţional de Statistică la începutul lunii septembrie, iar atunci se va vedea ce componente au tras în jos economia.

Citeşte şi: Guvernul deschide o nouă sticlă de şampanie la frapieră, jumătate din economie deschide un nou bidon de Noroc, Albacher sau Neumarkt  - opinie de Cristian Hostiuc

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO