Eveniment

Economia a ramas in recesiune. Analistii vad scaderi de la 0,4 la 3,5% in T1

Economia a ramas in recesiune. Analistii vad scaderi de la 0,4 la 3,5% in T1
13.04.2010, 00:00 31

Romania a ramas in recesiune in primul trimestru, iar sperantelerevenirii economiei in teritoriul pozitiv s-au mutat spre al doileatrimestru din 2010, potrivit analistilor.

Analistii si-au revizuit estimarile pentru primul trimestru, caurmare a evolutiei sub asteptari a productiei industriale dinfebruarie si pe fondul continuarii declinului constructiilor si alconsumului.

"In primul trimestru economia a ramas in teritoriu negativ,inregistrand o scadere de 0,4% fata de aceeasi perioada din 2009.Serviciile si constructiile au tras mult in jos PIB-ul. Industria aavut un avant puternic la inceputul anului, insa in februarie aincetinit. Totusi, contributia industriei a fost pozitiva. Nu esteexclus ca si agricultura sa aiba o influenta pozitiva, avand invedere efectul de baza", a comentat Rozalia Pal, economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank.

Ea a mai precizat ca sectorul constructiilor inca nu si-arevenit, iar la nivelul investitiilor s-au inregistrat cifrenegative.

Exporturile raman speranta economiei

"Speranta revenirii economiei este legata de sectorulindustrial. Exporturile au avut o sustinere importanta de lacererea externa. Insa in viitor nu putem astepta un impuls puternicde la cererea externa, avand in vedere ca nici in zona euro nu suntasteptari foarte mari."

La randul lui, Ionut Dumitru, economistul-sef al RaiffeisenBank, estimeaza o scadere a economiei de -0,3 - -0,5% fata detrimestrul patru din 2009 (date ajustate sezonier) si de -3% --3,5% fata de primul trimestru din 2009.

"Initial, vedeam posibila o crestere economica usor pozitiva(+0,1%) in primul trimestru fata de trimestru patru din 2009, insaultimele date statistice, in special din zona industriei, aproapeau anulat aceasta posibilitate. Probabil ca revenirea cresteriieconomice trimestriale in teritoriul pozitiv se amana, reintrareape un trend ascendent a activitatii economice fiind posibila in aldoilea trimestru din 2010."

In primul trimestru, productia industriala a avut o performantamult sub asteptari. In ceea ce priveste celelalte ramuri,indicatorii economici cu frecventa lunara sugereaza ca sectorulconstructiilor si-a continuat declinul in T1 2010. Vanzarile cuamanuntul au continuat sa scada, ceea ce sugereaza ca si sectorulserviciilor a avut o performanta slaba, cel mai probabilinregistrand o noua contractie, a mai spus Dumitru.

Raiffeisen Bank isi mentine prognoza de crestere economica de 1%pentru 2010, Romania ramanand dependenta de ceea ce se va intamplain economia zonei euro.

Catalina Molnar, senior economist al RBS Bank, considera cadatele statistice legate de evolutia constructiilor in februariesunt cele mai proaste dintotdeauna, iar efectul asupra cifreiprivind PIB-ul din primul trimestru va fi semnificativ. "Acesta arputea fi inca un indiciu pentru estimarile noastre anterioareconform carora recesiunea va continua in primul trimestru din2010." Vremea nefavorabila a avut un impact puternic asuprasectorului constructiilor, o influenta negativa avand si lipsanoilor proiecte, potrivit lui Molnar.

"La cum arata indicatorii privind activitatea economica dinprimele doua luni ale anului, sunt sanse destul de mari ca economiasa inregistreze o noua contractie in primul trimestru, comparativcu ce ne asteptam noi. (...) In martie s-ar putea inregistra orevenire semnificativa, insa nu suficienta pentru a contracarascaderile din primele doua luni", considera economistul-sef al INGBank, Nicolaie Chidesciuc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO