Eveniment

Economia a rezistat destul de bine în primul trimestru sub asediul zăpezii. Ce spun analiştii că va fi în T2

Economia a rezistat destul de bine în primul trimestru sub asediul zăpezii. Ce spun analiştii că va fi în T2

Autor: Bogdan Cojocaru

16.05.2012, 00:07 2212

Statistica a anunţat ieri o scă­dere a PIB pe primul tri­mestru de doar 0,1% faţă de trimestrul IV din 2011, mai redusă decât se preco­niza ca urmare a zăpezilor abundente care au blocat drumurile, au întârziat comerţul şi au stopat construcţiile.

"Datele sunt bune, ne vor permite încadrarea în noua ţintă de creştere economică de 1,7% pe 2012 asumată de guvern şi FMI. Cele mai afectate de vremea rea au fost construcţiile pe pri­mul trimestru", a spus Ion Ghizdeanu, preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză.

Întrebarea este acum ce va fi în tri­mestrul II, din care a trecut deja ju­mă­tate. Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank, spune: "PIB-ul în tri­mestrul doi va fi pe plus, dar nu cu mult, faţă de primul trimestru. În al doilea trimestru s-ar putea înregistra un reviri­ment în privinţa construcţiilor şi ar tre­bui să fie mai bine şi pe componenta servicii. În privinţa industriei este greu de spus cum va evolua. Nu ne mo­d­i­fi­căm aşteptările privind creşterea eco­no­mică pentru 2012 prognozată la 0,5%".

Creşterea prognozată de Raiffeisen de doar 0,5% este de trei ori mai redusă decât cea oficială.

Alte bănci precum BCR sau Uni­Credit estimează o rată de creştere de 1% pentru econo­mia româ­nească în 2012, după un plus de 2,5% în 2011. Scăderea de 0,1% din trimestrul I faţă de trimestrul IV de anul trecut urmează unei scăderi de 0,2% trimes­trul IV la trimestrul III, ceea ce înseam­nă că economia a intrat iar în rece­siune, ca în perioada 2009-2010, când PIB-ul a scăzut în aproape fiecare trimestru consecutiv.

Economia este în con­tinuare la circa 90% din cel mai ridicat PIB trimestrial de după 1990, înregistrat în trimestrul II din 2008, de când a început scăderea. Evoluţia economiei în 2012 va depinde de parcursul zonei euro şi al celor mai mari parteneri comerciali ai României, Franţa, Germania şi Italia. Zona euro a avut creştere zero tri­mes­trul I la tri­mestrul IV de anul trecut, dar sur­priza a venit de la economia Germaniei, cu un plus de 0,5%, peste estimări.

Evoluţia subliniază rezistenţa im­pre­sionantă pe care Germania o are la criza datoriilor suverane din zona euro, care a intrat deja în cel de-al doilea an, a comentat The Wall Street Journal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO