Eveniment

Economia riscă să fie aruncată într-o nouă recesiune

Economia riscă să fie aruncată într-o nouă recesiune

Autor: Catalina Apostoiu

17.03.2011, 23:47 27

În Japonia, orice fel de activitate economică pare să fi fostaproape în întregime suspendată, scrie agenţia de presă ThomsonReuters. În contextul în care mii de miliarde de yeni au fostşterse de pe pieţele de acţiuni, iar aprecierea yenului punepresiune pe extrem de importantul sector al exporturilor,economiştii se tem că o perioadă prelungită de declin esteinevitabilă.

"Japonia va intra într-o recesiune temporară", scrie într-onotă Susumu Kato, economist-şef al Crèdit Agricole pentru Japonia.El se aşteaptă ca PIB-ul ţării să se contracte în acest trimestruşi în trimestrul viitor, apărând trei trimestre consecutive descădere.

Potrivit acestuia, cutremurul devastator, urmat de tsu­nami, vaşterge 0,6% din creşterea PIB în primul trimestru şi până la 1,5%în cel de-al doilea. Kato se aşteaptă ca PIB-ul real pe primultrimestru să scadă cu 0,4% faţă de trimestrul anterior şi cu 1,2%pe trimestrul doi.

Chiar şi în urma eforturilor de reconstrucţie, este posibil caeconomia să nu avanseze deloc în anul fiscal 2011. Kato, ca şimulţi alţi analişti, sugerează că daunele s-ar putea ridica la15.000 miliarde de yeni (188 de miliarde de dolari) sau aproximativ3% din PIB. La acestea se adaugă pierderile de pe piaţa de acţiuni,peste 600 de miliarde de dolari până acum.

Sporind temerile privitoare la impactul economic al dezastrului,yenul a atins noi maxime record în raport cu dolarul la începutulşedinţei de ieri, reducând competitivitatea exporturilorjaponeze.

Neprevăzută de analişti a fost şi nesiguranţa pronunţatăgenerată de criza de la centrala nucleară Fukushima. "În condiţiileîn care consumatorii vor deveni din ce în ce mai precauţi şi voreconomisi mai mult, consumul va avea foarte mult de suferit", adeclarat economistul Crèdit Agricole.

Întreruperile de electricitate vor da în acelaşi timp peste capsistemul transportului public şi activităţile economice, adaugăKato.

"Firmele sunt de asemenea incapabile să-şi asigure componenteleşi materiile prime necesare", declară Tom Taylor, economist încadrul National Australia Bank. Totuşi, presupunând că crizanucleară ar putea fi soluţionată, eforturile de reconstrucţie vorda roade în cele din urmă. "Cheltuielile de reconstrucţie se vordovedi probabil a fi un stimulent fiscal foarte eficient", esteconcluzia agenţiei de rating Moody's.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO