Eveniment

Economia vazuta de la banca centrala: o crestere mica este posibila, principala problema este datoria privata externa

08.02.2009, 19:53 23

Economia va continua sa creasca in 2009, dar cu un ritm mult mai mic decat in anii precedenti, iar discutii privind majorari de salarii nu ar aduce decat noi deprecieri pentru leu, a avertizat guvernatorul Mugur Isarescu in prima conferinta de presa din 2009.

In timp ce pe plan mondial cresterile preturilor de consum au incetinit simtitor, iar mai multe banci centrale au redus agresiv dobanzile de teama unor scaderi generalizate, BNR ramane preocupata de inflatie.
Banca centrala vede in continuare inflatia incetinind usor in 2009, pana la 4,5% in decembrie, fata de 6,3%, cat a fost la sfarsitul anului trecut. Chiar si asa, cresterea preturilor ar fi la limita superioara a intervalului agreat de BNR, de plus/ minus un punct procentual in jurul tintei oficiale de 3,5%.
Viziunea Bancii Nationale este din nou mai optimista decat scenariile analistilor din bancile comerciale, dintre care tot mai multi vad o contractie economica in cursul anului.
Cat priveste cursul de schimb, Isarescu vede nivelul actual ca fiind competitiv, permitand companiilor romanesti sa recastige piata interna. "Am revenit la nivelul de 4 lei pentru un euro. Unii dintre dumneavoastra o percep ca pe o depreciere. S-au schimbat insa conditiile: a aparut aversiune fata de risc, fundamentele s-au deteriorat. Nu merge aceasta smecherie, sa creasca salariile peste productivitate si sa se aprecieze si cursul. Acum, nemaifiind incredere, nici nu mai apuci sa deschizi gura despre cresteri salariale si apare presiune pe curs", a atentionat Isarescu. Guvernatorul si-a aratat ingrijorarea si fata de concurenta puternica dintre companiile private si cele de stat pentru atragerea de finantari de la banci.
Pe de alta parte, el a subliniat ca fondurile atrase de stat se intorc in economie sub forma de plati. Statul a imprumutat doar in ianuarie peste 8 miliarde de lei de pe piata interbancara, fata de 12 miliarde de lei cat atrasese pe parcursul anului 2008.
Unul din principalii factori de incertitudine pentru anul acesta este evolutia fondurilor care pot fi atrase din strainatate. Isarescu vorbeste acum despre o penurie de finantari externe, situatie diametral opusa fata de anii trecuti, cand BNR vedea o generozitate agresiva a strainilor pentru pomparea de bani in Romania.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO