Eveniment

Economistul Liviu Voinea: Investiţiile publice şi absorbţia de fonduri europene vor fi blocate în următoarea perioadă, pentru că nimeni nu-şi va mai asuma răspunderea

Economistul Liviu Voinea: Investiţiile publice şi absorbţia de fonduri europene vor fi blocate în următoarea perioadă, pentru că nimeni nu-şi va mai asuma răspunderea

Autor: Adelina Mihai

06.02.2012, 12:27 741

Economia nu va fi afectată pe termen scurt ca urmare a depunerii mandatului de către Guvernul condus de Emil Boc, însă instabilitatea pe termen mediu şi lung va afecta indicatorii macroeconomici, mai ales că viitorul guvern va avea un mandat extrem de limitat, între 2 şi maxim 10 luni, crede profesorul de economie Liviu Voinea, care este şi directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată. În opinia sa, organizarea alegerilor anticipate ar putea reprezenta o soluţie pentru stabilitatea pe termen lung.

"O problemă ar putea fi reprezentată de faptul că cei din eşaloanele 2-3 de conducere au reacţia uzuală de expectativă în asemenea situaţii, pentru că nu vor să-şi asume răspunderea pentru ce semnează, fără acordul unui şef. Contractele de investiţii sau de absorbţie a fondurilor europene vor fi blocate pentru o perioadă, ceea ce ar putea avea ca efect o limitare a cheltuirii banului public, însă acest lucru nu este întotdeauna rău, pentru că se vor limita şi cheltuielile adiminstrate greşit", crede economistul Voinea.

În ceea ce priveşte indicatorii macroeconomici, Liviu Voinea susţine că rezultatele guvernării Boc arată astfel:

- PIB-ul României a scăzut şi va ajunge în cel mai bun caz la nivelul din 2008 abia undeva prin 2014;

- Deficitul bugetar s-a ameliorat pe fondul unor măsuri de austeritate (tăieri de la asistenţă socială, salarii şi pensii) care nu sunt sustenabile şi nici suficiente. Mai există şi cheltuielui care nu sunt inlcuse în deficit, cum ar fi arieratele sau fondurile alocate PNDI-ului (Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii;

- Inflaţia - este un succes datorat Băncii Naţionale, nu Guvernului;

- Veniturile bugetare au crescut, pe fondul creşterii fiscalităţii (TVA-ul a crescut de la 19 la 24%);

- Datoria publică a crescut de mai bine de două ori în această guvernare, ajungând la peste 50 de miliarde de euro;

- Nici în acest Guvern şi nici în cele anterioare nu s-a realizat un buget multianual;

În opinia sa, preţul acestei "relative" stabilităţi pe care România l-a plătit în timpul guvernării Boc a fost foarte mare.

"România a avut cel mai dur pachet de austeritate din Europa, mai dur decât cel din Grecia, Spania sau Irlanda, deşi eficienţa acestor măsuri nu şi-a arătat rezultatele", mai spune Voinea.

România are nevoie de un guvern stabil cât mai repede, cu legitimitate obţinută la vot. Însă acum urmează o perioadă de guvernare de tranziţie, cu un Guvern care va administra corect economia, dar care nu va putea lua măsuri fiscale drastice, mai crede Voinea.

"Priorităţile viitorului Guvern sunt reducerea CAS corelată cu creşterea salariului minim şi prioritizarea creşterii economice. Reducerea deficitului trebuie să fie o consecinţă a creşterii economice, şi nu a măsurilor de austeritate", mai spune Voinea.

Liviu Voinea este un economist apropiat de PSD, fiind unul dintre tinerii specialişti care au fost consultaţi atunci când USL şi-a pus la punct programul de guvernare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO