Eveniment

Economistul Liviu Voinea: Tehnic, este o ieşire din recesiune, dar nu şi din criză

Economistul Liviu Voinea: Tehnic, este o ieşire din recesiune, dar nu şi din criză

Autor: Adelina Mihai

13.05.2011, 11:09 719

Economistul Liviu Voinea este de părere că ieşirea din recesiuneanunţată în această dimineaţă de Institutul Naţional de Statistică(INS) este un efect de bază al unui trimestru trecut foarte prostşi care încă nu se simte în buzunarele oamenilor.

INS a anunţat astăzi că Produsul Intern Brut în primultrimestru din 2011 a fost, în termeni reali, mai mare cu0,6% comparativ cu trimestrulanterior.

"Era de aşteptat să avem o creştere, altfel se contraziceauaşteptările Guvernului. Însă este o ieşire tehnică din recesiune,care nu se resimte în buzunarele oamenilor, în puterea de cumpăraresau în revenirea industriei. Este un efect de bază al unuitrimestru trecut foarte prost: în T1 din 2010 am avut - 2,6%, ceeace înseamnă că am crescut sub nivelul de scădere de atunci, iar T4din 2010 a fost gol, am avut o creştere de 0,1%. Tehnic, vorbim deo ieşire din recesiune, dar nu şi din criză", a spus Voinea, careeste profesor la Academia de Studii Economice şi director executival Grupului de Economie Aplicată.

În opinia sa, pentru ca ieşirea din criză să se resimtă îneconomie, este nevoie de o creştere economică anuală de 4%. Cândvom ajunge la acest nivel?

"Este foarte greu de spus, pentru că în 2012 este un anelectoral, iar creşterile se vor datora alegerilor. Cred că anulcel mai relevant va fi 2013, primul an de după alegeri, în care vomvedea dacă economia şi-a revenit sau dacă vom continua cu măsurilede austeritate", a spus Voinea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO