Eveniment

Elena Udrea spune ca va face tot posibilul ca turismul sa aduca 20 mld. euro la PIB in 2012

Elena Udrea spune ca va face tot posibilul ca turismul sa aduca 20 mld. euro la PIB in 2012

Elena Udrea: Turismul poate ajunge la 10% din PIB in 2012, cel tarziu in 2015. Ministrul a reluat ideea dezvoltarii turismului balnear

19.02.2009, 19:38 95

Turismul romanesc nu a atins nici o treime din potentialul real si acest sector ar putea contribui cu 10% la Produsul Intern Brut, fata de 3% in prezent, a declarat ieri Elena Udrea, ministrul turismului.

"Turismul poate ajunge la 10% din PIB in 2012, cel tarziu in 2015", a declarat Udrea, care vrea sa sustina cresterea acestui sector atat prin majorarea numarului de turisti romani care isi petrec vacantele in tara, cat si prin atragerea de straini in Romania. Turismul a contribuit in 2008 cu 3,5% la PIB, adica cu circa 4,5 miliarde de euro.
In conditiile in care Comisia Nationala de Prognoza estimeaza un PIB de 198 mld. euro in 2012, ar insemna, dupa calculele ministrului turismului, o contributie de 19,8 mld. euro a turismului.
Udrea mizeaza pentru cresterea turismului pe tichetele de vacanta, proiect care a fost aprobat in aceasta saptamana. Companiile vor putea oferi angajatilor tichete de vacanta de maximum 3.600 de lei pe an pentru fiecare persoana, suma care va putea fi cheltuita pe transport, cazare si alimentatie in cadrul unitatilor de profil din tara. In ceea ce priveste insa incoming-ul (atragerea de turisti straini in Romania), ministrul vede o stagnare a numarului acestora in 2009.
"Turismul trebuie promovat strategic in fiecare tara in parte. Prin aceasta promovare vrem in acest an sa reusim sa contracaram efectele crizei, iar numarul de turisti straini sa se mentina la acelasi nivel de anul trecut", a spus Udrea la Bursa Internationala de Turism de la Milano. Ea a precizat ca pietele cheie pentru incoming sunt Germania si Italia. "Vrem sa atragem turisti si din Rusia, nu numai pe litoral, dar si pe partea de turism religios si cultural", a spus ministrul. Udrea considera ca preturile de pe litoral vor deveni mai accesibile odata cu prelungirea sezonului estival, iar calitatea serviciilor ar trebui de asemenea sa creasca.
"Noi i-am ajuta, dar avem pretentia ca si ei sa isi ridice calitatea serviciilor. Vom demara controalele si cu siguranta vom descoperi ca exista unitati care sunt calificate la un nivel mai inalt decat cel real, dar daca noi am facut acest efort si ii ajutam sa atraga mai multi turisti, ar trebui sa aiba macar atat respect incat sa isi adapteze serviciile la calificari. Intentia mea nu este sa inchid hoteluri, insa vom recurge si la aceasta masura daca va fi necesara", a spus Udrea
In ceea ce priveste tarifele, ministrul a mentionat ca incercand sa-i convinga pe hotelieri sa scada tarifele, a primit un raspuns la care nu se astepta. "Chiar si la tarifele acelea mari pe care le practica, spun ca au suficienti turisti incat sa-si permita sa nu reduca preturile", a spus Udrea. Ea a adaugat ca, probabil, recesiunea economica ii va determina pe hotelierii romani sa coboare tarifele la un nivel "tentant".
Ministrul a reluat ideea dezvoltarii turismului balnear.
"Prin faptul ca am declarat turismul balnear o strategie nationala speram sa atragem cat mai multi investitori straini. Avem solicitari din zona tarilor arabe. Este vorba de Dubai si Arabia Saudita. Ei vor sa vina si sa investeasca in turismul balnear romanesc", a spus Udrea. Ministrul a precizat ca si compania Foradex, care detine licenta de exploatare a izvoarelor termale din nordul Bucurestiului, si-a manifestat interesul pentru un parteneriat in acest sens.
"Cei de la Foradex au venit cu ideea unui parteneriat cu Ministerul Turismului, pentru a dezvolta un centru balnear langa Bucuresti. A fost o propunere din partea lor si trebuie evaluata", a spus Udrea. Potrivit ministrului, exista in acelasi timp si un proiect de investitii de 20 mil. euro in turismul balnear, in statiuni precum Tusnad si Praid.
 
  • Tichetele de vacanta vor fi motorul cresterii turismului
  • Litoralul va deveni mai accesibil o data cu prelungirea sezonului
  • Recesiunea i-ar putea determina pe hotelieri sa coboare tarifele
  • Investitori din Dubai si Arabia Saudita sunt interesati de turismul balnear
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO