Eveniment

Eliminarea vizelor, un eveniment mai important din punct de vedere practic decât aderarea la UE. Schengen rămâne o iluzie

Marile aeroporturi din România s-au pregătit pentru intrarea în Schengen cu noi terminale, dar şi intrarea şi creşterea traficului se lasă aşteptate. Mediafax Foto

galerie foto

Autor: Iulian Anghel

17.11.2013, 20:24 1574

Cine nu a stat ore întregi, dacă nu zile, la cozile de sute de metri din faţa am­ba­sa­dei Germaniei pentru o viză înţelege mai greu puternicul sentiment de des­că­tu­şare încercat de unii oameni în momen­tul deciziei de eliminare a vizelor pentru românii care călătoreau în ţările Uniunii Europene.

Eliminarea vizelor pentru călătoriile în Uniunea Europeană, la începutul lui 2002, a fost pentru cetăţeanul român de rând un moment mult mai im­por­tant decât aderarea la Uniunea Europeană, care rămâne, totuşi, cel mai important moment din istoria re­centă a României. Pentru că atunci a fost mo­mentul unei noi libertăţi care a desăvârşit-o pe cea obţinută în urma revoluţiei. Chiar dacă România nu era membră a UE, cetăţenii români beneficiau în avans de una dintre cele patru libertăţi fundamentale din UE – „dreptul la liberă circulaţie a persoanelor“.

După aderarea la UE, aderarea la spaţiul Schengen (spaţiul fără frontiere din UE) ar fi trebuit să fie doar un pas formal pentru că ea vine mai degrabă cu responsabilităţi întrucât un stat de graniţă ca România ar urma să fie granţiă a UE.

Iată însă că tocmai libertatea de mişcare obţinută în 2002 avea să însemne aproape zece ani mai târziu o piedică în calea Schengen. Beneficiind de eli­mi­na­rea vizelor, milioane de români şi-au găsit un job mai bun în Vest. Criza a schimbat perspectiva: cetăţenii  mul­tor ţări au început să se teamă de noii veniţi din Est care se mulţumesc cu salarii mai mici (şi fură locu­rile de muncă ale localnicilor) sau ar abuza, cum susţin mulţi, de generosul sistem de protecţie socială din Occident.

Faptul că România şi Bulgaria nu ar fi pregătite să adere la Schengen a constituit un bun motiv pentru amâ­narea aderării din considerentele (nere­cunoscute pu­blic) de mai sus. După 3 ani de amâ­nare a aderării, o decizie ar fi urmat să se ia la sfâr­şitul acestui an, dar este greu de crezut că se va întâm­pla acest lucru, do­va­dă fiind noul scandal provocat de Franţa în problema romilor. Însă un alt fapt se va petrece cu siguranţă: de la 1 ianuarie 2014, nicio ţară nu mai poate pune restricţii pe piaţa muncii pentru cetăţenii români. De aici un pa­radox: românii vor putea munci oriunde în UE fără a întâmpina bariere adminis­tra­tive, dar ţara nu intră în Schengen nu pentru că graniţele ei nu ar fi sigure, ci pentru că politicianul occidental îşi amă­geşte electoratul că, lăsând România dincolo de cortină, ridică, de fapt, bariere în faţa cetăţenilor ei. În realitate, singura diferenţă între a fi în Schengen sau a nu fi sunt cele 5-10 minute pe care le petreci la graniţă arătând buletinul sau paşaportul. Rămâne însă sentimentul de respingere care apasă.

Unde suntem după 15 ani

Titlurile ediţiilor din 2002:

Deductibilitatea primelor de asigurare: da, nu se poate. România vrea 500 mil. euro de pe pieţele de capital. TBI Holding vrea o bancă în România. Umbra BRS se întinde peste Fondul de Investiţii Gelsor. Coca-Cola HBC închide fabrica de la Braşov. Chinezii vor să cumpere Arctic Găeşti. RomTelecom a avut pierderi de 40,8 milioane euro. BRD: majorare de capital cu acţiuni gratuite de 53 mil. $. Volksbank România se asociază cu o bancă italiană. Gigantul E.ON vrea să pună România pe harta sa. Lecţia Tezaurului: BNR păstrează jumătate din aur în Vest. RWE înhaţă perla coroanei Electrica. Coca-Cola ar vrea să bea din apele minerale Dorna. Piaţa de capital are o nouă Constituţie. FMI nu acceptă relaxarea propusă de Guvern. Finanţele încearcă să reducă CAS la 25%. În cazul MobiFon, Copos se mai gândeşte. Solectron Franţa vrea să se mute în România. După 12 ani, Copos a împlinit 100 de milioane de dolari. RCS intră în competiţie cu RomTelecom pe piaţa telefoniei fixe. Bursa de Valori, la maximul ultimilor patru ani. BCR renunţă la Omniasig Asigurări de Viaţă. OTE spune „pas“ la privatizarea RomTelecom. Preţul apartamentelor a sărit în aer. Omniasig este în negocieri de preluare a Metropol. MobiFon discută cu BERD refinanţarea datoriilor. Terapia Cluj-Napoca, scoasă la vânzare de acţionari. La BCR nu doar preţul va decide cumpărătorul. HeidelbergCement discută preluarea Romcif Fieni.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO