Eveniment

Enel: Fără un investitor nou, reactoarele 3 şi 4 nu se pot face în actuala structură

Enel: Fără un investitor nou, reactoarele 3 şi 4 nu se pot face în actuala structură

Foto Silviu Matei

Autor: Roxana Petrescu

15.07.2011, 00:04 342

Italienii de la Enel spun că atragerea unui nou investitorstrăin în construcţia reactoarelor 3 şi 4 ale centralei de laCernavodă este esenţială, în contextul în care în actuala structurăproiectul nu poate fi implementat doar de statul român,ArcelorMittal România şi Enel, singurii investitori care au mairămas interesaţi de cel mai ambiţios proiect energetic al Românieidin ultimii 20 de ani.

Calculele pe care se bazează Enel sunt următoarele. Statulromân, reprezentat prin Nuclearelectrica, a spus că poate susţine oparticipaţie de 40% în EnergoNuclear, compania de proiectînfiinţată pentru realizarea investiţiei de la Cernavodă. Înprezent, Nuclearelectrica are o participaţie de circa 85% după ce afost nevoită să cumpere rând pe rând pachetele de acţiuniabandonate de cehii de la CEZ, Iberdrola (Spania), GDF SUEZ (grupfranco-belgian) şi RWE (Germania). La rândul lor, italienii mai au9,15% din EnergoNuclear, iar ArcelorMittal România 6,2%. Încontextul în care atât Enel, cât şi Arcelor au opţiunea de a-şidubla aceste participaţii, acesta fiind pragul negociat cuboardurile celor două grupuri, iar statul ar ajunge la cei 40%,este obligatorie atragerea cel puţin a unui investitor străinpentru preluarea pachetului de aproape 30% rămas.

"Doar noi trei nu putem face aceste reac­toare. Enel areopţiunea de a-şi dubla participaţia şi Arcelor la fel, iar dacăstatul va ajunge la 40% este necesară atragerea unui alt investitorstrăin. Dacă nu se găsesc aceşti investitori, proiectulreactoa­­relor 3 şi 4 ar trebui revizuit", spune Luca D'Agnese,country ma­nagerul Enel România.

Proiectul de 4 miliarde de euro al celor două reactoare de laCernavodă a primit la începutul acestui an o lovitură dură după cepatru din cei şase investitori străini atraşi de această investiţieau decis s-o abandoneze. Mai mult, problemele de la centralanucleară Fukushima intervenite în urma catastrofei naturale dinJaponia au dăunat mult industriei nucleare, Germania, cea maiputernică economie europeană, anunţând că va renunţa complet laaceastă formă de energie. Astfel, misiunea statului român de a găsinoi investitori interesaţi devine şi mai dificilă.

"A fost discutată şi posibilitatea construirii unui singurreactor, dar această decizie îi aparţine statului român", a maiprecizat D'Agnese.

Potrivit celui mai recent calendar anunţat de MinisterulEconomiei pentru proiectul de la Cernavodă, până în martie 2012 artrebui adus un nou investitor pentru cele două reactoare, astfelîncât în 2013 să poată începe construcţiile. În calendarul iniţial,construcţia celor două reactoare ar fi trebuit să înceapă în toamnaanului trecut.

În afară de proiectul de la Cernavodă, italienii mai suntimplicaţi în dezvoltarea a două termocentrale pe cărbuni, una laGalaţi şi una la Brăila, şi a mai multor parcuri eoliene înDobrogea.

Una dintre problemele cu care compania se confruntă, situaţiegeneralizată la nivelul furnizorilor de energie, este cea adatoriilor CFR care au ajuns la un nivel de 187 de milioane de euronumai către Enel.

"Această situaţie ar putea crea probleme pentru investiţiile şipentru expansiunea noastră, dar suntem în dialog cu autorităţile",a mai precizat D'Agnese.

Enel este cel mai mare distribuitor privat de energie electricădin România având în portofoliu trei foste filiale Electricapreluate în urma unor procese de privatizare: Banat, Dobrogea şiMuntenia Sud.

Proiectul de 4 mld. euro al celor două reactoare de la Cernavodăa primit la începutul acestui an o lovitură dură după ce patru dincei şase investitori străini atraşi de această investiţie au deciss-o abandoneze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO